Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

4 Iunie 2014
Vizualizari: 637
Comentează add

Comisia Europeană publică miercuri un raport privind gradul de pregătire al statelor membre pentru adoptarea monedei euro.

Gradul de pregătire al statelor UE pentru adoptarea monedei euro Gradul de pregătire al statelor UE pentru adoptarea monedei euro - Conține audio

victor-gheorghe

Euranet Plus.

Vicepreședintele Comisiei Europene Olli Rehn, responsabil cu afacerile economice și monetare, va prezenta principalele concluzii ale raportului.

Documentul va conţine concluziile unor analize asupra statelor membre care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro, aşa cum este prevăzut în tratatele de aderare.

Cu alte cuvinte, Comisia va spune dacă statele respective îndeplinesc condiţiile de trecere la moneda unică europeană.

Este vorba despre Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Suedia. O menţiune specială va fi făcută pentru Lituania, care dorește să adoptemoneda euro anul viitor.

Audio: Gradul de pregătire al statelor UE pentru adoptarea monedei euro.

Rapoartele de convergență sunt publicate de Comisia Europeană și de Banca Centrală Europeană o dată la doi ani sau chiar mai des, în cazul în care o țară care dorește să adopte moneda euro solicită acest lucru.

Toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Regatului Unit și a Danemarcei, s-au angajat prin Tratat să adopte moneda euro în momentul în care îndeplinesc condițiile necesare.

Este vorba despre criterii economice şi juridice. Primele au rolul de a garanta că economia unui stat membru este suficient de bine pregătită pentru adoptarea monedei unice şi că se poate integra cu uşurinţă în regimul monetar al zonei euro.

Convergenţa juridică cere ca legislaţia naţională, în special cea referitoare la banca centrală naţională şi la emisiile monetare, să fie compatibilă cu dispoziţiile tratatului.

România ar putea adopta euro în 2019

Înlocuirea unei monede naţionale cu moneda euro este o operaţiune complexă, care necesită numeroase pregătiri de ordin practic.

De exemplu, trebuie să se ofere garanţii că moneda naţională este retrasă rapid, că preţurile mărfurilor sunt corect convertite şi prezentate şi că populaţia este bine informată.

Toate aceste pregătiri se bazează pe un anumit „scenariu de trecere la moneda unică” , adoptat de statul candidat la zona euro.

România a transmis deja Comisiei Europene noul program de convergenţă, pentru perioada 2014-2017, anunţându-i pe oficialii de la Bruxelles că angajamentul de adoptare a monedei euro “va deveni un obiectiv realizabil şi necesar” la data de 1 ianuarie 2019.


Etichete Euranet PlusBruxellesUEComisia EuropeanăeuroOlli RehnraportanalizăBanca Centrală Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live