Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

22 Ianuarie 2022
Vizualizari: 576
Comentează add

Medicul nutriționist Lygia Alexandrescu a venit cu sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Ghid de nutriție: cum să mâncăm când lucrăm în ture Ghid de nutriție: cum să mâncăm când lucrăm în ture - Conține video

luminita-voinea

Lucratul în ture ridică adeseori probleme de nutriție, care își fac simțite efectele inclusiv în ceea ce privește sănătatea.  Iar greutatea  corporală devine din ce în ce mai greu de controlat atunci când lucrăm în ture de noapte.

Lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție, a venit la  „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină , cu mai multe recomandări pentru un stil de viață sănătos și echilibrat pentru aceia intre noi care lucrează în ture.

Lucratul în schimburi și alimentația

În ziua cu program diurn, puteți lua micul dejun normal, apoi niște gustări de fructe la serviciu și puteți lua prânzul după ce terminați schimbul unu, urmând ca cina să fie luată până în ora 20:00.

În tura de după-amiază, programul de lucru este cel mai comod din punct de vedere al alimentației: se mănâncă micul dejun acasă, apoi se ia o gustare în drum spre serviciu, la serviciu luați prânzul și cina. Un schimb doi se termină undeva la orele 22:00-23:00, când ar fi o masă mult prea târzie pentru cină, susține medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

Tura de noapte presupune să ne odihnim mai mult în timpul zilei, să luăm micul dejun între orele 4:00-5:00 dimineața și prânzul în timpul zilei, iar la serviciu să ne luăm cina, undeva până în ora 22:00.

Peste noapte, puteți consuma alimente care „nu se văd pe cântar”, anume lactatele fermentate: brânză proaspătă de vaci, brânză cottage, sana, lapte bătut, chefir, sau chiar legume, cum ar fi morcovii cruzi. Puteți consuma aceste alimente din două în două ore sau din trei în trei ore.

Medicul  Lygia Alexandrescu  recomandă evitarea carbohidraților - pâine, cartofi, fast-food - pentru a evita să ne îngrășăm când avem un program de lucru în ture.

În ceea ce privește programul de somn de după tura de noapte, Lygia Alexandrescu sugerează somnul de la ora 8:00-9:00, până la prânz, undeva la ora 14:00 – pentru un minim de șase ore de somn. După somn, luați masa de prânz, nu începeți cu micul dejun.

Ture de noapte alternante

Bineînțeles, există și situația turelor de lucru alternante, care impune probleme specifice de ritm.

Lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție, consideră că: „pentru cineva care lucrează fizic noaptea, clar în acele 24 de ore în care se lucrează, corpul trebuie hrănit conform efortului pe care îl face.”

Pentru a determina regimul alimentar pe care trebuie să îl adoptați, recomandarea este să vă calculați metabolismul bazal.

Cum facem acest calcul? Luăm greutatea pe care o avem, o înmulțim cu 24, care reprezintă numărul de ore dintr-o zi.

Pe baza rezultatului, aflăm numărul de calorii pe care să le consumăm pentru a ne menține greutatea actuală.
 

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 17/18 ianuarie 2022

Autori articol: Ruxandra-Maria Cojocariu și  Luminița Voinea


Etichete nutrițiealimentațiegreutateturesomnmi dejundietăkilogramesportmetabolismnutriențilegumefructe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live