Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Stâncaru Lunca

3 Februarie 2015
Vizualizari: 1241
Comentează add

Stilul său se compune asemenea unui mozaic în care fiecare frântură are dreptul la strălucire, iar ansamblul compoziţional cu atât mai mult.

Ghenadie Jalbă expune pe simezele Muzeului Naţional Cotroceni

alla-stancaru-lunca

Foto: Alla Stâncaru Luncă

Pictorul Ghenadie Jalbă - Preşedintele Uniunii Artiţtilor Plastici din Republica Moldova - nu este la prima expoziţie în România, personală sau de grup.

A expus în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate.

Este insă pentru prima dată când are o expoziţie personală la Bucureşti.

Bucuria artistului ( afirma  autorul la deschiderea expozitiei)  este cu atât mai mare cu cât lucrările sunt expuse pe simezele Muzeului Naţional Cotroceni  iar vernisajul a avut loc intr-o zi deosebită- ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu ,declarată Ziua Culturii Naţionale.

"Viziunea artistului variază între structurile monumentale, simbolice ale frescei, ca semn şi sens al istoriei, şi subtilitatea cu care surprinde candoarea copilăriei sau frumuseţea nubilă a unor fecioare aflate la vremea culesului . Culorile, deseori coapte ca un fruct, fac trimitere la miracolul vieţiişi al anticipatei maternităţi. Stilul său se compune asemenea unui mozaic în care fiecare frântură are dreptul la strălucire, iar ansamblul compoziţional cu atât mai mult' -spunea criticul şi istoricul de artă Valentin Ciucă în prefaţa unui catalog.

Expoziţia lui Ghenadie Jalbă se datoreaza relaţiilor de colaborare dintre Muzeul Naţional Cotroceni - director Adina Renţea şi Muzeul Naţional de Artă din Republica Moldova-director Tudor Zbârnea, un prestigios pictor care a expus şi el de mai multe ori în România şi în lume.

Despre această colaborare directorii celor doua instituţii au vorbit şi la vernisajul amintit.

La rândul său, Petru Lucaci, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România s-a referit la relaţiile de colaborare dintre instituţii şi oameni dar şi la importanţa artiştilor de dincolo de Prut în cultura românească.

La vernisaj au fost prezenţi Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti - Iurie Reniţă şi consilierul prezidenţial  Sergiu NIstor.

Expozitia pictorului român de la Chişinău Ghenadie Jalbă poate fi vizitată la Muzeul Naţional Cotroceni până la data de 15 februarie.

Stilul său se compune asemenea unui mozaic în care fiecare frântură are dreptul la strălucire, iar ansamblul compoziţional cu atât mai mult.

Viziunea artistului variază între structurile monumentale, simbolice ale frescei, ca semn şi sens al istoriei, şi subtilitatea cu care surprinde candoarea copilăriei sau frumuseţea nubilă a unor fecioare aflate la vremea culesului - spunea intr un articol criticul Valentin Ciuca.

Expozitia de la Muzeul Cotroceni este rodul colaborarii dintre aceasta institutie si Muzeul National de Arta din R. Moldova.

Bucuria lui unui artist este cu ata mai mare cu cat un asemenea eveniment este intr o zi deosebita, ziua lui Eminescu, ziua culturii nationale -spunea la vernisaj Ghenadie JAlba


Etichete expozițieGhenadie JalbăMuzeul Naţional Cotroceni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live