Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

21 Mai 2020
Vizualizari: 304
Comentează add

Germania va introduce noi reglementări pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale muncitorilor sezonieri din industria cărnii.

Germania și îmbunătăţirea condiţiilor pentru muncitorii sezonieri

vlad-draghicescu-bonn

  Ministrul muncii, Violeta Alexandru (dr) și omologul său german, Hubertus Heil (stg). Foto: Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale urmează să urce în consultare publică o modificare al legea privind agenţiile de plasare a forţei de muncă, deoarce în prezent acestea nu pot fi trase la răspundere, spune ministrul de resort Violeta Alexandru.

Ea a efectuat o vizită de lucru în Germania, pentru a vedea la faţa locului care sunt problemele cu care se confruntă lucrătorii români, în contextul pandemiei de COVID-19.

A mai precizat că omologul său german a stat lângă ea "cu foaia în faţă şi pixul în mână'' şi au trecut prin toate problemele în mod practic. Violeta Alexandru mai spune că a solicitat ca angajatorii să fie verificaţi cu privire la încheierea unor contracte de securitate şi siguranţă medicală pentru români.

A primit asigurări că acolo unde se semnalează situaţii de infectare, angajaţii români beneficiază de sprijin prompt din partea servciilor medicale germane, care sunt foarte bine puse a punct. Între timp, Cabinetul de la Berlin doreşte să interzică fabricilor de prelucare a cărnii să mai folosească subcontractori. Totodată, îşi propune o îmbunătăţire a standardelor de igienă la lcul de muncă şi la facilităţrile de cazare, după ce sute de lucrători din această industrie, majoritatea români, s-au infectat cu noul coronavirus.

În conferinţa de presă, susţinută cu omologul român Violeta Alexandru, ministrul muncii federal a afirmat că este jenat de problemele ce există în industria alimentară din ţara sa. Cu detalii de la Bonn, Vlad Drăghicescu.


Reporter: Începând cu 1 ianuarie 2021, sacrificarea animalelor şi prelucrarea cărnii în companiile de profil vor fi permsie doar lucrătorilor acre au contracte directe cu acestea, se arată într-un docuemnt elaborat de Ministerul federal al Muncii, ce a fost supus astăzi discuţiei în şedinţa Guvernului de la Berlin. Anterior, Hubertus Heil, ministrul federal al muncii, explicase că în industria cărnii se practică ''o diminuare a structurilor de răspundere, aşa încât la final nimeni să nu mai poată fi făcut răspunzător pentru nereguli''.

Ministerul Muncii vorbeşte inclusiv despre cele aproximativ şase sute de cazuri de infecatre cu noul coronavirus, în mai multe abatoare din Republica Federală, subliniind că neregulile din industria cărnii, în care lucrează circa 200.000 de persoane, şi în care forţa de muncă străină joacă un rol esenţial, sunt criticate nu doar în Germania, ci şi în alte ţări.

Vizate de noile reglementări sunt, cu precădere, companiile care se ocupă de sacrificarea animalelor şi prelucrarea imediată a cărnii.

De asemenea, în tentativa de a evita suprasolictarea lucrătorilor, guvernul german a decis dublarea, de la 15.000 la 30.000 de euro,a amenzilor pentru încălcarea normelor de muncă, precum şi introducerea supravegherii digitale a timpului de lucru pentru angajaţi.

Începând de anul viitor, vor fi verificate asigurările de sănătate şi de accidente pentru toţi angajaţii în domeniu, incluisv pentru ucenici, dispunându-se extinderea asigurărilor, acolo unde este cazul.

Autorităţile germane promit sporirea în ansamblu a controalelor la companiile de prelucrare a cărnii. Mai mult, firmele care oferă cazarea angajaţilor vor fi obligate sa informeze autorităţile  unde locuiesc aceştia, precum şi să precizeze sarcinile exacte pe care oamenii le au de îndeplinit în fabrici.

Reacţiile procesatorilor de carne din Germania nu s-au lăsat aşteptate. Vorbind cu grupul de media Funke, Heike Harstick, directoarea Asociaţiei industriei de prelucrare a cărnii, a spus că ministrul muncii, social-democratul Hubertus Heil, ar fi cedat la presiunile sindicvatelor, iar acum aruncă oprobiul public asupra întregii industrii a cărnii.

Aceasta a mai spus că infectările cu noul coronavirus în abatoarele germane sunt excepţii, nicidecum cazuri generalizate. Pe de altă parte, a mai arătat Harstick, la fel ca în multe alte domenii de activitate din Germania, şi industria cărnii se confruntă cu o criză a forţei de muncă. Or, dacă noile reglementări propuse de guvern vor intra în vigoare, o bună parte din producţia de carne se va muta în străinătate, a declarat aceasta.

La rândul său, Clemens Tönnies, managerul procesatorului de carne cu acelaşi nume, cel mai mare din Germania, a dezavuat schimbările propuse de executivul german, despre care afirmă că vor duce al schimbări structurale negative pentru agricultură. Tönnies consideră că soluţia ar fi menţinerea contractelor actuale, dar reformarea sistemului, în sensul impunerii unui salariu minim de 12 euro pe oră în industria cărnii şi a obligării subcontractorilor să asigure condiţii de cazare decente şi accesibile.

(RS)


Etichete germaniamuncitori sezonieriromaniavioleta alexandruindustria carnii(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live