Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 1494
Comentează add

Germania datorează Greciei peste 150 de miliarde de euro, conform unui raport secret, întocmit la ordinul ministerului elen de finanţe şi invocat într-un cotidian elen.

Germania "este datoare Greciei"

monica-chihaia-atena

Foto: arhivă Reuters

Relaţia dintre Grecia şi Germania s-ar putea tensiona din nou, ca urmare a reluării de către autorităţile de la Atena a încercărilor de recuperare a unor daune de război.

Grecia, care se confruntă cu mari dificultăţi financiare de câţiva ani, susţine că Germania îi datorează peste 150 de miliarde de euro.

Un raport secret, întocmit la ordinul ministerului elen de finanţe şi invocat într-un cotidian elen de mare tiraj, concluzionează că Germania ar datora Greciei sume uriaşe, reprezentând reparaţii de război.

Subiectul nu este nou şi a fost reluat cu numeroase ocazii în ultimii ani, dar este pentru prima dată când autorităţile de la Atena solicită un dosar complet pe această temă.

Raportul se află pe biroul ministrului de externe, Dimitris Avramopoulos, din partea căruia este de aşteptat să fie făcute şi primele declaraţii oficiale.

Datorii din al doilea Război Mondial

Acesta a convocat, în cursul zilei de iei, două întâlniri cu comisiile instituite în scopul analizării dosarului şi demarării procedurilor necesare.

Din informaţiile pe care cotidianul "To Vima" le pune la dispoziţia cititorilor săi, subtitlul "Ce ne datorează Germania?" reiese că raportul ar cuprinde în cele 80 de pagini toată documentaţia referitoare la pagubele directe aduse Greciei, mai cu seamă în cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi la împrumutul acordat Germaniei în perioada ocupaţiei.  :

I s-a impus să plătească împrumutul către ocupanţii germani. A fost, în esenţă, o înţelegere între Germania şi Italia, încheiată în martie 1942, la Roma. Acordul prevedea ca sumele împrumutate să fie înapoiate Greciei, fapt recunoscut de Hitler însuşi.  

Este nu numai opinia lectorului de istorie al Universităţii "Aristotel" din Salonic, Stratos Dordanas, ci şi a comisiei guvernamentale acreditate, care subliniază că Grecia nu a primit nicio compensaţie, fie pentru împrumutul pe care a fost forţată să-l furnizeze Germaniei, fie pentru daunele suferite în timpul războiului.

Prin urmare, în acest moment, Germania ar avea de plătit Greciei, fără impunerea unei dobânzi, suma de 162 de miliarde de euro, echivalent cu aproape 80% din Produsul Intern Brut al ţării.


Etichete ziareraport secretGreciaGermaniadatoriiministerului elen de finanţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live