Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

12 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1499
Comentează add

Un posibil referendum în Marea Britanie pe tema statutului de membru al UE "ar putea fi un dezastru economic şi ar putea paraliza întreaga Europă", avertizează oficialii germani.

Germania "avertizează Marea Britanie"

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Premierul britanic David Cameron. Foto: Reuters.

Germania avertizează Marea Britanie să nu încerce să "şantajeze" Uniunea Europeană cu o eventuală ieşire din această structură, afirmând că într-o astfel de eventualitate ar avea mult de pierdut şi Londra, nu numai Bruxelles-ul.

Avertismentul Germaniei a fost adresat direct premierului David Cameron, după ce acesta şi alţi oficiali britanici de rang înalt au sprijinit în mai multe rânduri ideea unui referendum pe tema statutului Marii Britanii de membru al Uniunii Europene.

Preşedintele Comisiei germane pentru afaceri europene, Gunther Krichbaum este de părere că un posibil referendum în Marea Britanie pe tema statutului de membru al Uniunii Europene ar putea fi un dezastru economic şi ar putea paraliza întreaga Europă.

"Marea Britanie are nevoie de o Europă stabilă şi de pieţe care funcţionează. Nu poţi să creezi un viitor politic încercând să şantajezi alte state", a răspuns Gunther Krichbaum după ce a fost întrebat cum va reacţiona Germania la ameninţările guvernului de la Londra, care vrea să blocheze modificarea Tratatului european dacă nu i se garantează reformele pe care le cere.

"Dacă Marea Britanie va pierde piaţa unică va fi un dezastru pentru economia sa, dacă va părăsi Uniunea va slăbi organizaţia şi ideea de Europă, dar de asemenea va slăbi poziţia britanică faţă de întreaga lume", a adăugat politicianul german.

În ciuda avertismentelor sale, guvernul de la Londra a oferit un puternic semnal că este pregătit să scoată ţara din Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat presei germane, ministrul de finanţe, George Osborne a declarat că Marea Britanie ar putea fi forţată să recurgă la această măsură în cazul în care nu poate fi negociată o nouă relaţie cu Bruxellesul.


Etichete GermaniaMarea BritanieUEBruxellesDavid CameronGeorge OsborneLondraGunther Krichbaum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live