Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică, Bruxelles

29 Septembrie 2011
Vizualizari: 1210
Comentează add

Germania devine cea de-a unsprezecea ţară care aprobă extinderea competenţelor Fondului, creat în 2010 pentru a veni în ajutorul ţărilor din zona euro aflate în dificultate.

Germania aprobă extinderea competenţelor în zona euro Germania aprobă extinderea competenţelor în zona euro - Conține video

carmen-valica-bruxelles

Parlamentul german a aprobat extinderea competenţelor în zona euro. Foto: Reuters.

Fondul de urgenţă, care ar trebui să salveze statele comunitare aflate în dificultate, e pe cale să pornească la drum cu 440 de miliarde de euro, acţiunea având tot mai multe şanse de reuşită odată cu aprobarea de joi, în Camera inferioară a Parlamentului federal german, a modificărilor convenite de liderii europeni în iulie pentru extinderea atribuţiilor aşa-numitei "Facilităţi Europene de Stabilitate Financiară".

Germania devine astfel cea de-a unsprezecea ţară care aprobă extinderea competenţelor Fondului, creat în 2010 pentru a veni în ajutorul ţărilor din zona euro aflate în dificultate.

Berlinul e cel mai mare contributor la acest fond, angajamentul său fiind de până la 210 miliarde din cele 440 miliarde de euro anunţate. Imediat după votul din Bundestag, acţiunile europene şi-au accelerat creşterea, în timp ce preţul obligaţiunilor germane a scăzut.

Fondul european de salvare, aşa-numitul instrument de stabilitate financiară este doar una din modalităţile prin care Uniunea Europeană încearcă nu doar să salveze ţări precum Grecia, cu datorii publice foarte mari, ci şi să transmită clar semnalul unităţii europene.

Video: Parlamentul german a aprobat extinderea competenţelor fondului de urgenţă pentru zona euro. Sursa: Reuters.

Fondul a fost creat în 2010, folosit în primăvară pentru Portugalia şi Irlanda, iar extinderea lui a devenit aproape o necesitate în contextul evoluţiilor economice din acest an.

Un rol central în dezbaterile cu privire la acest fond îl are Grecia, iar în iulie, şefii de stat şi de guvern din zona euro au decis să sprijine în continuare Grecia şi să relaxeze regulile de funcţionare ale acestui instrument financiar.

Între timp, tot mai mulţi politicieni europeni au ridicat întrebări cu privire la salvarea Greciei, iar teme precum fondul european de salvare sau pachetul de şase măsuri prin care Uniunea Europeană îşi întăreşte reglementările fiscale au devenit mize în dezbaterea politică cu privire la viitorul Europei.

Semnalul dat joi de Camera inferioară a Parlamentului din Germania se adaugă celui de miercuri al Parlamentului European, care a aprobat măsurile de întărire a aşa-numitei guvernanţe economice sau faptului că misiunea de evaluare a angajamentelor Greciei a fost reluată.

Nu înseamnă, însă finalul dezbaterilor în contradictoriu. Doar 10 din cele 17 ţăi din zona euro au aprobat, până acum, extinderea fondului.

Grecia se confruntă cu proteste, iar o nouă tranşă din împrumutul extern va fi acordată cu întârziere, doar după finalizarea evaluării.

Între timp, previziunile de creşere economică pentru Europa în al doilea semestru din 2011 au fost revizuite în scădere.

Neîncrederea a afectat consumul, iar contextul extern rămâne, în opinia experţilor europeni, unul dificil.


Etichete Germaniaeurofondparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live