Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

8 Mai 2020
Vizualizari: 294
Comentează add

Georgia și-a recheamat ambasadorul din Ucraina pentru consultări

sergiu-stet

                   Mihail Saakaşvili         Foto: Arhivă.

Georgia își recheamă ambasadorul de la Kiev pentru consultări, după ce liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a numit pe fostul preşedinte georgian Mihal Saakaşvili la şefia Comitetului executiv pentru reforme, un organ consultativ pe lângă Preşedinţia Ucrainei, transmite redacţia ucraineană a agenţiei Interfax.

"Aceasta este o practică în relațiile diplomatice, care indică apariția unor probleme în relațiile bilaterale. Prin urmare, consultarea cu ambasadorul este necesară pentru a stabili etapele viitoare", a explicat ministrul georgian de Externe, David Zalkaliani. Totodată, şeful diplomaţiei georgiene a subliniat că, în pofida acestei decizii a părții ucrainene, Georgia nu are în vedere ruperea relațiilor diplomatice sau revizuirea parteneriatului strategic cu Ucraina".

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a numit joi, 7 mai, pe fostul lider georgian Mihail Saakaşvili la şefia Comitetului executiv al Consiliului Naţional pentru Reforme din Ucraina, un organ consultativ pe lângă Preşedinţia de la Kiev. "Cred că va reuşi să dea un impuls Consiliului Național pentru Reforme și va ajuta la implementarea unor schimbări importante în Ucraina", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Mihail Saakaşvili a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, după care a părăsit ţara, fiind acuzat de abuz de putere şi irosire de fonduri publice. Ulterior, după ce la conducerea Ucrainei au fost aleşi politicieni cu viziuni pro-occidentale, Saakaşvili a decis să se implice în politica ucraineană.
 
În 2015, preşedintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a acordat lui Sakaşvili cetăţenie ucraineană şi l-a numit în funcţia de guvernator al regiunii Odesa. Saakaşvili a demisionat doi ani mai târziu, fiind nemulţumit de politica promovată de Poroşenko şi acuzându-l de protejarea persoanelor implicate în cazuri de corupţie.
 
În 2017, Petro Poroşenko a emis un decret prin care i-a retras cetăţenia ucraineană lui Mihail Saakaşvili, politicianul fiind la acea vreme plecat în străinătate. În 2018, după ce s-a întors în Ucraina, Saakaşvili a fost reţinut de autorităţile ucrainene şi expulzat în Polonia.
 
Ulterior, după ce Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte al Ucrainei, acesta i-a redat cetăţenia ucraineană lui Mihail Saakaşvili, astfel că fostul lider georgian a revenit pe scena politică de la Kiev.

Etichete KievUcrainaGeorgiaVolodimir ZelenskiMihal Saakaşvili

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live