Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

16 Iunie 2021
Vizualizari: 304
Comentează add

Președintele american, Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, se întâlnesc astăzi la Geneva într-un moment în care relația bilaterală este una tensionată.

Geneva, gazda întâlnirii dintre Joe Biden şi Vladimir Putin

catalin-gombos

Vladimir Putin (stânga) și Joe Biden. Foto: Angela WEISS, Alexey DRUZHININ / AFP

Președintele american, Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, se întâlnesc astăzi la Geneva într-un moment în care relația bilaterală este una tensionată.

Ambii lideri au spus însă că speră că întâlnirea va duce la o relație mai stabilă și mai predictibilă.

Relația dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a arătat a fi complicată încă de la prima convorbire pe care cei doi lideri au avut-o după preluarea mandatului de către Joe Biden, pe 26 ianuarie.

Un comunicat sec al Casei Albe menționa atunci ce anume îi reproșa Washingtonul Moscovei: presupusul amestec în procesul electoral american, atacurile cibernetice 'Solarwinds', otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, comportamentul agresiv față de Ucraina.

Pentru o parte din aceste dosare, Administrația Biden a adoptat, în luna aprilie, o serie de sancțiuni și a expulzat mai mult diplomați ruși, iar asta s-a întâmplat după ce, în martie, Biden avertizase într-un interviu că relațiile bilaterale s-ar putea să se fi deteriorat iremediabil.

În același interviu, întrebat dacă, în opinia sa, Vladimir Putin este un ucigaş, Biden răspunsese că da.

Adversari politici ai președintelui american, dar și unii jurnaliști s-au întrebat de ce are loc această întâlnire dat fiind tonul ferm adoptat de la bun început de actuala administrație de la Washington în relația cu Rusia.

CNN notează că momentul în care Joe Biden a propus summitul cu Putin a fost unul extrem de delicat: Rusia concentrase forțe semnificative la granița cu Ucraina, dar și în Crimeea ocupată și se vorbea tot mai mult de posibilitatea unui atac.

Este posibil, așadar, ca președintele american să fii prevenit o criză majoră sau să fi fost păcălit de un bluf al lui Vladimir Putin.

Analiștii nu se așteaptă ca summitul de astăzi, care nici măcar nu va fi urmat de obișnuitul dineu sau de o conferință de presă comună, să ducă la o îmbunătățire semnificativă a relațiilor. Se speră, însă, cel puțin așa au transmis cei doi președinți, ca rezultatul să fie o relație mai stabilă și mai predictibilă, notează Reuters.


Etichete (ii)bidenputingeneva

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live