Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

19 Iulie 2019
Vizualizari: 1921
Comentează add

Generaul Ciucă: "pensiile militare nu sunt pensii speciale"

radu-dobritoiu

Agenda globală - Realizator: Pavel Ionescu - Primele componente de sprijin logistic şi de mentenanţă ale sistemelor româneşti de apărare antiaeriană Patriot au ajuns deja în ţara noastră. Luna trecută, sistemele Patriot au fost utilizate într-un exerciţiu în România cu muniţie reală de luptă, cu rachete care au costat în total Armata SUA aproximativ 30 de milioane de dolari. Derularea procesului de echipare a Armatei Române cu rachete Patriot şi HIMARS se derulează fără probleme - a declarat astăzi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, într-un interviul obţinut de colegul meu Radu Dobriţoiu. Principalul conducător militar al Armatei Române a făcut astăzi, la Radio România Actualităţi, precizări care delimitează şi deosebesc pensiile militare de pensiile speciale.


Reporter: Domnule general Nicolae Ciucă, România achiziţionează 7 sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Când vor ajunge în ţară componente ale primului sistem?

Nicolae Ciucă: Au ajuns deja în ţară. Sunt componente de sprijin logistic şi de mentenanţă şi, de asemenea, sunt componentele care deja au demarat în ceea ce priveşte pregătirea personalului care urmează să deservească aceste echipamente. Efectiv, ansamblul unui sistem va fi în ţară în primul trimestru al anului viitor. Tot ceea ce a însemnat acest program major de înzestrare a Armatei Române, în momentul de faţă se derulează conform planificării, se găseşte în grafic şi avem certitudinea că atât sistemele Patriot, cât şi sistemele HIMARS, se vor derula conform planificării iniţiale, reuşind ca, aşa cum ne-am propus, să avem aceste două capabilităţi operative, în timpul cel mai scurt.

Realizator: Tot despre sistemul Patriot, de această dată în acţiune. Luna trecută, în cadrul Exerciţiului NATO "Saber Guardian", s-a tras cu Patriot, cu o muniţie reală de luptă. Ce puteţi spune despre originea şi valoarea rachetelor trase în Poligonul Capu Midia? Această muniţie costă milioane de dolari.

Nicolae Ciucă: A fost pentru prima dată când s-au executat trageri în jumătatea de Est a Europei şi este, de asemenea, pentru prima dată când s-au executat trageri cu sisteme care au capacităţi şi caracteristici tehnice diferite, simultan. Am avut Patriot, am avut Hawk, am avut Stinger aliniate să execute trageri reale, în acelaşi timp. Numărul rachetelor trase a fost de 14, aceasta a fost planificarea iniţială. Din ce am înţeles, au tras toate. Costul lor real, efectiv nu l-am discutat. Instrucţia şi apărarea naţională nu sunt ieftine, ele costă şi pentru a avea o armată credibilă este nevoie de investiţii atât în ceea ce priveşte achiziţia de echipamente şi tehnică moderne, cât şi investiţii în ceea ce priveşte dezvoltarea pregătirii factorului uman, astfel încât aceste costuri să aibă eficienţă maximă.

Realizator: În ultimele zile s-a vorbit foarte des în presă despre pensiile militare, deseori acestea fiind asimilate cu pensiile speciale. Domnule general Nicolae Ciucă, sunteţi liderul militar al Armatei. Armata - atât cea în rezervă, la pensie, cât şi cea activă, operaţională - aşteaptă o reacţie la această asimilare, la combinarea pensiilor speciale, cu pensiile militare. Vă rog să lămuriţi acest subiect!


Nicolae Ciucă: El este cât se poate de bine lămurit în Legea nr. 223 din anul 2015. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale. Dacă privim înapoi, în ultimii 150 de ani au existat acte normative care au legiferat dreptul militarilor la pensie militară de stat. Astăzi, când discutăm, legea prevede foarte clar că militarii au dreptul la pensie militară de stat. Deci nu este o pensie specială. Cu tot respectul pe care îl purtăm fiecărei categorii socioprofesionale în parte, nu putem trece sub tăcere faptul că meseria de militar nu este ca oricare alta, presupune sacrificii, presupune restricţii, este o meserie pentru care militarii, benevol, jură să-şi apere ţara, să îşi apere semenii, o fac conştienţi de faptul că, oricând li se va cere, o vor face inclusiv cu preţul vieţii. Ca atare, numai pentru acest motiv, pensia militară nu este una specială, ci este o pensie de stat.

Realizator: Interviul integral acordat de generalul Nicolae Ciucă îl puteţi citi pe site-ul agenţiei RADOR.
 


Etichete general Nicoilae Ciucainterviu Nicolae Ciucapensii militareLegea 223Patriot Romania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live