Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

5 Septembrie 2012
Vizualizari: 1601
Comentează add

Comisia Europeană anunţă o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a "împiedicat concurenţa pe pieţele de gaz din Europa Centrală şi de Est".

Gazprom "va fi anchetat de Comisia Europeană"

ioana-dogaru

Foto: arhivă Reuters.

Comisia Europeană de la Bruxelles a anunţat că va demara o anchetă pentru a stabili dacă gigantul energetic rus Gazprom încalcă reglementările antitrust, pe piaţa gazelor din ţările central şi est-europene, informează BBC.

Comisia şi-a exprimat îngrijorările că Gazprom ar putea abuza de poziţia sa de monopol pe piaţa gazelor naturale.

Comisia, care are printre responsabilităţi monitorizarea concurenţei în Europa, suspectează Gazprom că a "împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz" în ţările din această regiune şi că "le impune clienţilor săi preţuri nejustificate la gaze, condiţionându-le de preţurile la petrol".

Comisia Europeană a explicat că, dacă vor fi dovedite, astfel de practici sunt susceptibile de a constitui o restricţionare a concurenţei şi de a provoca o creştere a preţurilor, precum şi o deteriorare a securităţii aprovizionărilor, ceea ce "în ultimă instanţă, dăunează consumatorilor europeni".

Comunicatul CE precizează că deschiderea acestei proceduri nu afectează rezultatul anchetei, ci înseamnă că CE va trata dosarul cu prioritate.

Comisia a precizat la sfârşitul lunii septembrie 2011 că derulează inspecţii surpriză la companii prezente în sectorul gazelor naturale din Europa, iar mai multe surse au explicat apoi că percheziţiile vizează Gazprom.


Etichete GazpromanchetăCEmonopolantitrust

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live