Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

3 Noiembrie 2017
Vizualizari: 659
Comentează add

Gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali ar putea fi deconectaţi pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populaţiei.

Gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele

florin-lepadatu

 

Gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali ar putea fi deconectaţi pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populaţiei, au anunţat reprezentanţii furnizorilor de gaze.

Ei iau în calcul chiar mărirea preţului, dacă va creşte consumul.

În schimb, Ministerul Energiei dă asigurări că România are stocate pentru iarnă mai multe gaze decât necesarul estimat.

Declaraţiile au fost făcute joi, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, la care a asistat şi reporterul RRA, Mugur Mihăiţă: "Reprezentanţii furnizorilor de gaze din ţara noastră au avertizat că în condiţiile unei ierni grele, România s-ar putea confrunta cu sistarea alimentării cu gaze pentru marii consumatori.

În ceea ce priveşte toţi consumatorii, adică şi populaţia, preşedintele Engie România, Eric Stab, adeclarat că vor avea loc creşteri substanţiale de preţuri faţă de iarna precedentă.

Eric Stab: "Ceea ce ştim având în vedere evoluţia preţurilor este că acestea vor fi mult mai mari decât au fost iarna trecută.

Dacă vom ajunge în situaţia în care nu vom avea suficient gaz pentru a asigura nevoile tuturor clienţilor va trebui să întrerupem furnizarea către anumite categorii de clienţi."

Prezent la audierile care au avut loc în Comisia specială privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a subliniat însă că România are o rezervă suficientă de gaze.

El vorbeşte chiar de un excedent.

Robert Tudorache: "Conform hotărârii de guvern, numărul 760/ 2017 privind programul de iarnă 2017- 2018, obligaţia de înmagazinare era de 2,2 miliarde metri cubi.

Spunem că la această dată s-au înmagazinat 2,22 miliarde metri cubi de gaz. "

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriţă, susţine necesitatea revizuririi legislaţiei în domeniu şi a precizat că a înaintat deja Comisiei pentru industrii şi servicii propuneri în acest sens.

Preşedintele Comisiei speciale ANRE, Iulian Iancu, susţine că a constatat nereguli grave în piaţa energiei şi consideră necesară reanalizarea legii şi a prevederilor secundare pentru a stabili clar norme care să prevină escaladarea necontrolată a preţurilor.

Iulian Iancu: "Astăzi, operatorii ne-au prezentat date şi informaţii din contractele lor prin care s-a putut constata creşteri cu 25 % în timp de vară şi 50 % pentru sezonul rece.

Ce ţară pe această planetă şi cum ar putea România pentru consumatorul ei casnic să suporte o creştere cu 50 % fără să-şi asume riscuri extraordinar de mari."

Preşedintele Comisiei speciale a declarat că a dispus declanşarea unor investigaţii prin Consiliul Concurenţei şi că a solicitat un raport Autorităţii pentru Reglementare în Energie."


Etichete Gaze

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live