Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ, Shanghai

17 Februarie 2010
Vizualizari: 1416
Comentează add

Gazprom spune că doreşte să aibă o relaţie directă cu societatea românească Romgaz.

Gaze ruseşti fără intermediari?

sergiu-stet-shanghai

  Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a întâlnit cu Alexander Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului administrativ al OAO Gazprom.

Vicepreşedintele Companiei ruse "Gazprom", Alexandr Medvedev, s-a aflat miercuri la Ministerul Economiei.


Conform Ministerului Economiei, reprezenanţii Gazprom şi-ar fi manifestat interesul ca în domeniul furnizării gazelor pentru România să aibă o relaţie directă cu societatea "Romgaz".

În momentul de faţă, România importă gazele prin Rusia prin firme intermediare, precum "Wintershal", sau "Virom" - o companie mixtă în acţionariatul căreia se regăsesc Wintershal şi filiala din România a "Gaz de France Suez".

Marea majoritate a gazelor importate de România este cumpărată de la firma de intermediere "Wintershal", parte a conglomeratului BASF din Germania.

"Wintershal" este un partener favorit al gigantului "Gazprom", însă contractele exclusive de furnizare de gaz expiră în următorii ani.

Un alt aspect al discuţiilor dintre România şi "Gazprom" a vizat şi posibilitatea ca ţara noastră să stocheze gaze. România poate înmagazina acum aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.

Autorităţile române intenţionează să majoreze capacitatea de înmagazinare cu 500 de milioane, până la două miliarde de metri cubi. Depozitul extins în varianta susţinută de România ar urma să fie la Mărgineni, în apropierea oraşului Roman.

Vizita la Bucureşti a vicepreşedintelui "Gazprom", Alexandr Medvedev, face parte dintr-o ofensivă mai amplă a gigantului energetic.


Bulgaria doreşte majorarea tarifelor de tranzit pentru gaze


În cursul zilei de miercuri, preşedintele "Gazprom", Alexei Miler, s-a aflat în Bulgaria.

Conform Guvernului de la Sofia, premierul Boiko Borisov a cerut "Gazprom" să accepte majorarea tarifelor de tranzit pentru gaze.

Acordurile bilaterale semnate de "Gazprom" cu diferite ţări europene fac parte din strategia de promovare a proiectelor "North Streem" şi "South Streem".

Cele două conducte pe care "Gazprom" intenţionează să le construiească, ar urma să ocolească ţări considerate necooperante de către "Gazprom". Printre acestea sunt Belarus, Ucraina şi Polonia.

"Gazporm" încearcă să convingă România să susţină proiectul conductei sudice "South Streem". Până acum, Bucureştiul nu a dat semne că s-ar alătura celorlalte ţări europene susţinătoare ale proiectului.

Varianta susţinută de România este proiectul european Nabucco, proiect care ar creşte independenţa energetică a Europei faţă de Rusia.


Etichete gazGazpromRomgazMinisterul EconomieiBulgaria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live