Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

15 Februarie 2013
Vizualizari: 1721
Comentează add

Ancheta autorităţilor de la Paris arată că furnizorii români sunt de bună credinţă şi nu sunt implicaţi în acest scandal.

Furnizorii români "neimplicaţi în scandalul cărnii de cal"

roxana-vasile-paris

Produsul care conţine carne de cal. Foto: Reuters.

Firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal, dar şi producătorul Comigel are partea sa de vină anunţă autorităţile franceze.

Ancheta autorităţilor de la Paris arată că furnizorii români sunt de bună credinţă şi nu sunt implicaţi în acest scandal.  

Parisul vrea să dea dovadă de transparenţă totală în privinţa răspunderii firmelor franceze în afacerea cărnii de cal: Comigel, producătorul pentru Findus al produselor congelate, în care s-a găsit cal, şi Spanghero, furnizorul de carne.  

Benoît Hamon, ministrul delegat pentru consum.

"Carnea livrată de Spanghero celor de la Comigel conţinea cal? Răspunsul e 'da'. Această carne avea etichetă de vită, deşi conţinea cal? Şi în acest caz răspunsul e 'da.

"Producătorul Comigel ar fi trebuit să-şi dea seama că etichetele aplicate pe carnea primită nu respectau standardele obişnuite şi că, odată decongelată, carnea nu avea nici culoare, nici miros de vită'", a precizat Benoît Hamon. 

În ceea ce priveşte  Spanghero, Benoît Hamon a precizat că bucăţi de carne cu eticheta vită connţin carne de cal. 

"Suntem în măsură să confirmăm că bucăţi de carne cu eticheta vită, găsite la Spanghero, conţin de fapt cal, în unele cazuri în proporţie de 100%.

"S-ar părea că primul agent al filierei, care a pus ştampila vită pe carnea de cal, provenită din România, este societatea Spanghero, a precizat Benoît Hamon.  

Nicio îndoială asupra informaţiilor furnizate de autorităţile de la Bucureşti

Franţa - a mai punctat Benoît Hamon - nu are în acest stadiu al anchetei nicio îndoială asupra informaţiilor furnizate de autorităţile de la Bucureşti, care au precizat că pe poarta celor două abatoare româneşti, implicate în circuit, a ieşit carne de cal.

Întreaga afacere durează de mai multe luni şi priveşte peste 750 de tone de carne.

Spanghero, vinovat de înşelăciune economică, va fi trimis în faţa justiţiei.  

Premierul Victor Ponta cere sancţiuni dure pentru toţi cei implicaţi în scandalul cărnii de cal

Premierul Victor Ponta cere sancţiuni dure pentru toţi cei implicaţi în scandalul cărnii de cal şi a apreciat că Guvernul român a acţionat bine şi rapid, iar autorităţile franceze au fost foarte corecte.

Uniunea Europeană urmează să aprobe, astăzi, efectuarea de controale, începând cu 1 martie, în toate statele membre, pentru a se stabili dimensiunea fraudelor şi a posibilului risc sanitar, pe care l-ar produce consumul de carne de cal, conţinând urme de fenil-butazonă, o substanta care poate ajunge în carne, dacă animalul a fost tratat cu un analgezic.

O anchetă va desfăşura în paralel şi Europol, Oficiul European de Poliţie.


Etichete Franţacarne de calSpanghero

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live