Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

18 Noiembrie 2019
Vizualizari: 685
Comentează add

În Franţa e programată o manifestaţie pentru a determina autorităţile să găsească soluţii la violenţa împotriva femeilor.

Franţa: Manifestaţie pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Arhivă foto: Agerpres.

În Franța, asociațiile care militează împotriva agresiunilor la care sunt supuse femeile organizează săptămâna viitoare, pe 23 noiembrie, o manifestație amplă, cu scopul de a-i determina pe politicieni să găsească cât mai rapid soluții pentru a proteja victimele.

"În fiecare zi, la noi în țară, femeile sunt victime ale violenței psihologice, verbale, economice, medicale, fizice sau sexuale. O femeie moare la fiecare două zile ucisă de actualul sau fostul său soț sau partener. Femeile cad victime ale violenței acasă, la serviciu, pe stradă. Nu trebuie să mai permitem să se întâmple niciodată" - se arată în apelul care cheamă la manifestație sâmbăta viitoare, pe 23 noiembrie.

134 de femei au fost ucise de la începutul anului, în Franța, de soții sau partenerii lor de viață. Grav este că în 90% din cazuri membrii familiei și apropiații erau la curent cu situația din cuplurile respective, iar cele mai multe victime reclamaseră la poliție că sunt agresate și amenințate.

Luna trecută, Adunarea Națională și apoi Senatul au votat o nouă lege privind măsurile împotriva violenței conjugale. Prinde prevederi: introducerea brățării electronice anti-apropiere, pentru a-i ține la distanță de potențialele victime pe cei care au avut manifestări agresive în trecut asupra partenerelor de viață, mai multă eficiență în cazul punerii în aplicare a ordinelor de restricție, facilități la cazarea victimelor violenței domestice, îmbunătățirea sistemului "apel telefonic de urgență" pentru victimele violenței domestice.

Măsurile luate până acum sunt insuficiente. Guvernul trebuie să treacă la o viteză superioară și să acorde un miliard de euro pentru finanțarea politicilor publice, pentru o protejare reală a cetățenilor împotriva violenței - afirmă Federația Națională de Solidaritate a Femeilor în apelul său lansat pentru protestul de săptămâna viitoare.

Ministrul justiției a recunoscut în urmă cu câteva zile, când încă o femeie de 40 de ani a fost ucisă cu lovituri de cuțit de partenerul său, după ce făcuse plângere la poliție împotriva lui, că sistemul de protejare a acestor femei nu funcționează, explicând că polițiștii și jandarmii nu colaborează corespunzător și suficient de rapid cu justiția.

Pe 25 noiembrie, guvernul va prezenta concluziile unei dezbateri naţionale lansate în septembrie privind măsurile ce trebuie luate pentru a lupta împotriva violenței conjugale.


Etichete violenţafemei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live