Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

5 Decembrie 2019
Vizualizari: 450
Comentează add

Mai multe manifestări au avut loc în Franţa, în prima zi a grevei generale declanşate împotriva reformei sistemului de pensii.

Franța: Grevă generală împotriva reformei sistemului de pensii

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

People take part in a demonstration against the pension overhauls, in Paris, on December 5, 2019 as part of a nationwide strike. Trains cancelled, schools closed: France scrambled to make contingency plans on for a huge strike against pension overhauls that poses one of the biggest challenges yet to French President's sweeping reform drive. Thomas SAMSON / AFP

În Franţa, peste 285 de mii de persoane au manifestat în ţară şi aproape 200 de mii la Paris - potrivit estimărilor anunţate de autorităţi, în prima zi a grevei generale declanşate împotriva reformei sistemului de pensii.

Reprezentanţii sindicatelor spun însă că participarea a fost mult mai importantă. Protestele au fost marcate de incidente şi confruntări cu forţele de ordine, în special la Paris, unde continuă marşul sindicatelor.

Printre cei peste 200.000 de oameni care manifestează la Paris s-au infiltrat militanți ai stângii radicale şi anticapitaliști care au provocat forțele de ordine, au incendiat mobilier stradal, câteva mașini și motociclete parcate, și au spart mai multe vitrine.

Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și au intervenit punctual pentru a-i bloca pe agresori. Greva, care a blocat practic întreaga ţară astăzi, va continua și mâine după aceeași formulă, cele mai afectate sectoare fiind transportul în comun și școlile.

Sindicatele au anunțat că nu vor renunța la grevă, până când Guvernul nu va retrage proiectul de schimbare a sistemului de pensii. Greviștii sunt dispuși să negocieze cu Guvernul, doar asupra îmbunătățirii regimului de pensionare aflat în vigoare. Numai că nici guvernul nu pare să renunțe la această reformă.

Purtătoarea sa de cuvânt a anunțat că premierul va ieși, la mijlocul săptămânii viitoare, pentru a prezenta, în cele mai mici detalii, proiectul său de înlocuire a celor 42 de scheme de pensionare actuale, cu un sistem universal bazat pe puncte acumulate de fiecare salariat de-a lungul întregii perioade active.


Etichete frantagrevapensii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live