Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

9 Noiembrie 2020
Vizualizari: 117
Comentează add

În Europa, una dintre cele mai dificile situaţii este în Franţa, care a depăşit pragul de 40.000 de decese COVID-19.

Franţa a depăşit pragul de 40.000 de decese COVID-19

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

    Foto: Agerpres/EPA.

Numarul de cazuri de infectare cu coronavirus a depăşit 50 de milioane la nivel global. Un sfert din totalul îmbolnăvirilor a fost raportat doar în octombrie, care s-a dovedit cea mai grea lună de până acum. Iar tendinţa arată o creşterea aproape exponenţială. Potrivit datelor statistice din ultima săptămână, în medie numărul de cazuri noi a fost mai mare de 500.000 zilnic.

În Europa, una dintre cele mai dificile situaţii este în Franţa, care a depăşit pragul de 40.000 de decese COVID-19.

Şcolile au rămas însă deschise, dar profesorii, mai ales cei de liceu, sunt îngrijoraţi şi au anunţat o grevă pentru mâine. La fel ca elevii, reclamă măsurile insuficiente de luptă împotriva pandemiei. Daniela Coman cu detalii din Paris:

Reporter: Mai multe sindicate din educație au făcut apel la o zi de grevă pentru sănătate - marți, 10 noiembrie.
 
Un protest împotriva protocolului sanitar aplicat în școli. Ei cer reducerea numărului de elevi în clase, reorganizarea cantinelor școlare, angajarea de personal suplimentar care să curețe și să dezinfecteze zilnic toate spațiile, investiții în sistemele de ventilație a încăperilor.
 
Nu numai profesorii, ci și elevii care au manifestat zilele trecute în fața liceelor, la Paris și în alte orașe, au atras atenția că sunt prea mulți în clase, fiind imposibilă distanțarea.
 
Cantinele sunt mult prea aglomerate, ca și holurile pentru că elevii trebuie să se deplaseze frecvent între clase, ateliere și laboratoare, ceea ce, în opinia lor, prezintă un risc crescut de contaminare.
 
Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a încercat să aplaneze situația și a asigurat că se lucrează la un nou protocol sanitar pentru licee, care să fie aplicat până la vacanța de Crăciun.
 
Acesta ar da o libertate extinsă conducerii fiecărui liceu, de a aplica varianta care i se potrivește cel mai bine, în funcție de capacitatea de care dispune, cât și de personalul didactic.
 
Ministerul este de acord cu un sistem hibrid, astfel încât liceele pot opta pentru desfășurarea online a unora dintre lecții, fiind însă obligate să mențină prezența în clasă a cel puțin, 50% dintre elevi.
 
Asociațiile elevilor nu sunt de acord cu învățământul online, pentru că nu toți elevii beneficiază de echipamente performante sau de o conexiune bună la internet.
 
(RS)

Etichete covid-19deceseFranta(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live