Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (continuare) Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

19 Octombrie 2015
Vizualizari: 1163
Comentează add

Preşedintele francez, François Hollande, merge săptămâna aceasta la Atena pentru a susţine un discurs în faţa parlamentului elen.

François Hollande va susţine un discurs în Parlamentul Greciei

tudor-tepeneag-paris

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras (stânga) şi preşedintele francez François Hollande. Foto: captură video.

Preşedintele francez, François Hollande, merge săptămâna aceasta la Atena pentru a susţine un discurs în faţa parlamentului elen.

Demersul are ca scop evidenţierea sprijinului acordat de Paris Greciei, în efortul de realizare a reformelor incluse în planul de redresare economică încheiat cu UE.

De altfel, parlamentul grec a adoptat vineri noaptea măsurile de austeritate solicitate de Bruxelles şi de FMI şi necesare pentru ca Atena să poată primi o tranşă de credit în valoare de două miliarde de euro.

Dovadă a importanţei acordate vizitei preşedintelui francez, François Hollande, la Atena, este discursul pe care el îl va rosti în faţa parlamentului grec, reînnoit după alegerile anticipate de luna trecută.

De altfel, preşedintele François Hollande evocase această vizită într-un mesaj de felicitare adresat premierului grec Alexis Tsipras, imediat după victoria partidului său Syriza, la alegerile din 20 septembrie.

Alexis Tsipras şi-a susţinut poziţiile cu mult curaj, mai ales acordul încheiat cu Consiliul European pe 13 iulie - declarase atunci şeful statului francez.

Legătura actuală destul de strânsă dintre Paris şi Atena se explică în mare măsură prin felul în care au decurs în timpul verii negocierile dintre guvern grec şi creditorii săi occidentali, negocieri care au permis, ce-i drept, cu preţul unor mari sacrificii impuse populaţiei din Grecia, menţinerea ţării în zona euro.

Preşedintele francez, François Hollande, a avut atunci un rol destul de important, mai ales pentru a-l convinge pe cancelarul german Angela Merkel să nu accepte dorinţa ministrului său de finanţe Wolfgang Schäuble şi a celorlalţi duri din Partidul său Creştin Democrat de a scoate Grecia din zona euro.

După o nouă serie de măsuri de austeritate dureroase, votate recent la Atena, se va pune problema unei restructurări a datoriei ţării, o nouă bătălie care se anunţă dificilă şi în care preşedintele francez ar putea juca un rol important.

Deocamdată, François Hollande se pregăteşte să meargă la Atena cu 70 de şefi ai unor întreprinderi franceze, interesaţi de oportunităţile de privatizare din Grecia. 


Etichete Greciavizita preşedintelui FranţeiFrançois Hollandepremierul grec Alexis Tsiprasplanul de redresare economică încheiat cu UEmăsuri de austeritateBruxellesFMIcreditori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live