Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Marţi, 17 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

26 August 2016
Vizualizari: 1591
Comentează add

cei prezenţi au depus coroane de flori la placa comemorativă din liceu pe care sunt înscrise numele a 33 de persoane – profesori şi elevi ai Liceului "Vasile Alecsandri".

FOTO: Eroii primului război mondial, pomeniţi de elevii CNVA din Galaţi FOTO: Eroii primului război mondial, pomeniţi de elevii CNVA din Galaţi - Conține audio

maria-mandita-galati

Curtea Liceului Vasile Alecsandri, Galati: Ceremonie de cinstire a celor cazuti in primul razboi mondial. Foto: Maria Mandita.

În curtea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA) Galaţi, a avut loc un ceremonial religios şi militar dedicat eroilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Primului Război Mondial.

După slujba religioasă săvârşită de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, împreună cu un sobor de preoţi, reprezentanţii MApN au dat citire numelor a 330 de militari români care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Rostirea solemnă a numelor a fost făcută atât de reprezentanţi MApN şi MAI, dar şi de câţiva elevi ai CNVA, care au fost prezenţi la ceremonial.

După acest moment, cei prezenţi au depus coroane de flori la placa comemorativă din interiorul liceului, placă pe care sunt înscrise numele a 33 de persoane – profesori şi elevi ai Liceului “Vasile Alecsandri” care s-au jertfit în Primul Război Mondial.
Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a aprobat Programul naţional al  manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial. Cu această ocazie, Ministerul Apărării Naționale a organizat, astăzi, în premieră, ceremonii de “Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în război.
 
Astfel, de la ora 10.00, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor de pe întreg teritoriul țării au avut loc, simultan, slujbe de pomenire, după care au fost citite liste ce cuprind nume de eroi. În total, peste 330.000 de militari români au pierit în urma Primului Război Mondial, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi.
 
La aceştia se adaugă victimele din rândul populației civile care au fost răpuse de boli, foamete sau care au fost executați de trupele de ocupaţie, a transmis MApN.

Foto: Maria Măndiţă.

Audio: Reportaj de la ceremonie.


Etichete Eroii primului război mondialcolegiul Vasile AlecsandriGalatiarhiepiscopul Casian

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live