Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean, Cluj

1 Decembrie 2016
Vizualizari: 1425
Comentează add

Pentru a nu fi distrus în perioada regimului comunist, profesoara Viorica Lascu a ascuns albumul, spune preotul greco-catolic Mircea Marţian.

FOTO: Album unicat cu fotografii originale de la 1 Decembrie 1918, la Cluj

claudiu-padurean-cluj

Singurul album din Transilvania cu fotografii originale de la 1 Decembrie 1918 se află la Cluj.

O serie unică de documente şi obiecte de la Marea Unire se află la Cluj, printre care şi singurul album din Transilvania cu fotografii originale de la 1 Decembrie 1918.

Acesta este păstrat la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla şi a fost creat de Emanoil Mîrza, singurul fotograf care a imortalizat evenimentele de la Alba Iulia.

Pentru a nu fi distrus în perioada regimului comunist, profesoara Viorica Lascu a ascuns albumul - a precizat preotul greco-catolic Mircea Marţian:  

Mircea Marţian: "Acest album este un miracol al istoriei tocmai prin faptul că trebuia să fie cel dintâi pierdut şi este singurul găsit. În fapt, este vorba de o colecţie de albume a unui prestigios fotograf, care a dăruit protagoniştilor momentului celui mai sublim din istoria României - crearea statului român unitar, României Mari - un album cu imaginile cele mai reprezentative ale acestor protagonişti direcţi". 

A fost păstrată şi o înregistrare veche a vocii cardinalului Iuliu Hossu, cel care a proclamat Marea Unire în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia.


Etichete albumfotografii originale de la 1 Decembrie 1918clujiulian hossualba iuliaprofesoara viorica lascupreot mircea martian

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live