Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 Februarie 2017
Vizualizari: 1424
Comentează add

UPDATE: După ora 22.00 și momentul intonarii imnului, o parte dintre oameni prezenți în Piața Victoriei au inceput sa se retragă spre case.

FOTO: A cincea zi de proteste în București FOTO: A cincea zi de proteste în București - Conține video

radiojurnal

Protestatari spre Parlament. Foto: Marilena Frâncu.

UPDATE: ora 22.10. după ora 22.00 și momentul intonarii imnului, o parte dintre oameni prezenți în Piața Victoriei au inceput sa se retragă spre case.

UPDATE ora 20.00: În jur de 100 de mii de oameni se află în Piaţa Victoriei din Capitală.

UPDATE Ora 18.35: Cei 30.000 de manifestanţi care au înconjurat printr-un lanţ uman Palatul Parlamentului au început să se întoarcă spre Piaţa Victoriei, locul în care pentru a cincea zi consecutiv, oamenii protestează împotriva modificării Codurilor Penale prin ordonanţă de urgenţă.

Ramona Alexandrescu însoţeşte coloana de manifestanţi şi revine în direct pentru a ne spune care este atmosfera. Bună seara din nou!


Reporter: Aşa este, bună seara! Protestatarii au ajuns la Palatul Parlamentului, unde au format un lanţ uman în jurul clădirii. În drum, manifestanţii s-au oprit şi în faţa Ministerului Justiţiei, unde au strigat: "Demisia! Demisia!", "Ieşi afară, javră ordinară!", "La ceas de seară, aţi furat o ţară!" În acest moment, la protest participă peste 35.000 de oameni.

Protestatarii se întorc în Piaţa Victoriei, în faţa clădirii Guvernului, unde sunt aşteptaţi de alte câteva mii de oameni. La protest am văzut şi foarte mulţi tineri în căruciorul cu rotile.

Am stat de vorbă şi cu alţi tineri, care au venit în fiecare seară aici, în faţa Guvernului. Să îi ascultăm.


-: Sunt din Ploieşti şi în fiecare zi, în afară de marţi seară, bineînţeles, când am fost în Ploieşti, fac naveta aici, ca la serviciu, de dimineaţa până seara. Iar seara, părinţii mei lucrează şi schimbul trei şi vin când ies de la serviciu, vin să mi se alăture în piaţă.


-: Nu mi se pare normal ca cineva să vină, să spună că, domnule, noi am fost aleşi şi noi putem să facem ce vrem noi.
-: Nu pot să rămân indiferentă la faptul că după ce am trăit experienţa lui Ceauşescu, să o iau de la capăt.


-: Sunt indignată de minciuni, de manipulări, de faptul că ne desconsideră şi vrem să trăim şi noi /.../ în ţara noastră, nu vrem să plecăm din ţară.


-: Eu nu îmi pierd niciodată speranţa, nici în vremurile de dinainte de '89 nu mi-am pierdut speranţa şi nici acum nu îmi pierd speranţa.


Reporter: Sunt câteva mii de oameni în acest moment în faţa Guvernului şi vin încontinuu de pe străduţe, de pe principalele bulevarde. S-a restricţionat şi circulaţia. În acest moment, protestele, atât cele de la Palatul Parlamentului, cât şi cel de aici, din faţa Guvernului, sunt unele paşnice. Oamenii au venit cu pancarte, cu steaguri, cu vuvuzele, cu fluiere, scandează împotriva guvernului şi împotriva PSD. Până în momentul acesta nu s-au înregistrat evenimente neplăcute. Sunt forţe impresionante de jandarmi, forţe ale poliţiei, dar sunt şi cei de la Brigada de Poliţie Rutieră.

UPDATE ora 17.00- La Bucureşti, protestatarii din Piaţa Victoriei mărşăluiesc la această oră către Palatul Parlamentului.

Coloana de oameni a pornit de la sediul guvernului pe Bd Lascăr Catargiu, spre Piaţa Romană, pe care primele grupuri au depăşit-o deja şi au intrat pe Bd Magheru.

Este pentru a cincea zi consecutiv când la Bucureşti, dar şi în alte oraşe din România, au loc proteste faţă de decizia guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale.

VIDEO. Protestatarii din Piaţa Victoriei mărşăluiesc către Palatul Parlamentului. Sursa video: Alex Lancuzov.

Între timp, liderul PSD, Liviu Dragnea, a vorbit despre posiblitatea de abrogare a controversatei ordonanţe, ca modalitate de detensionare a situaţiei din România, având în vedere că şi simpatizanţii PSD au anunţat că vor să iasă în stradă, nemulţumiţi de faptul că guvernul nu ar fi lăsat să aplice programul de guvernare.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a declarat azi că sprijină orice soluţie care ar conduce la detensionarea situaţiei.

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, apreciază că eventuala adoptare a unei decizii de abrogare a ordonanţei de urgenţă 13/2017 va permite iniţierea unei discuţii serioase cu segmente largi ale societăţii.

Într-o postare pe facebook, acesta scrie că România se află într-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor instituţii şi autorităţi.

El propune celor interesaţi - partide, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul economic - să se aşeze de îndată la masa negocierilor.


Etichete proteste ougabrogarebucurestipiata victorieiparlamentliviu dragneacarmen danmaitariceanupsdguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live