Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 05 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

10 Mai 2014
Vizualizari: 1099
Comentează add

Atât în estul, cât şi într-o parte a sudului Ucrainei situaţia rămâne tensionată, arată cel mai recent raport al misiunii speciale OSCE.

Forţele proruse din estul Ucrainei sunt membri ai poliţiei

iolanda-badilita

 Foto: Captură youtube.com/Arhivă.

Misiunea specială OSCE de monitorizare în Ucraina a publicat ultimul său raport cu privire la situaţia înregistrată până în data de 6 mai.

Potrivit documentului, forţele proruse din estul Ucrainei sunt formate din membri ai poliţiei locale. Atât în estul, cât şi într-o parte a sudului Ucrainei situaţia rămâne tensionată, mai arată raportul.

OSCE are în Ucraina, încă din luna martie, o misiune formată din mai multe categorii de experţi în cadrul uneia dintre cele mai vaste operaţiuni de după dizolvarea fostei Iugoslavii.

100 dintre aceşti observatori pregătesc observarea alegerilor din 25 mai, iar restul sunt fie experţi militari, fie pun în practică un proiect menit să reînvie buna întelegere şi dialogul dintre minorităţile naţionale din Ucraina.

După cum se ştie, 12 observatori militari au făcut obiectul unor negocieri internaţionale, după ce separatiştii proruşi i-au răpit.

Din echipa de negociatori a făcut parte şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

"Faptul că ne-a fost alături domnul Vladimir Lukin, fostul ombudsman din Rusia, a fost un avantaj. A contat şi faptul că doamna angela Merkel, cancelarul german, l-a sunat personal pe preşedintele Putin", a spus Thorbjørn Jagland.

Între timp însă, ceilalţi observatori şi-au continuat activitatea şi au publicat un raport cu privire la situaţia din estul Ucrainei până la data de 6 mai.

Potrivit acestui document, în Harkiv şi Lugansk se menţine o situaţie încordată. În Doneţk, Radioteleviziunea regională este încă ocupată de autointitulata "miliţie a poporului" din Doneţk.

Observatorii notează în raport că există acolo aproximativ 30 de oameni îmbrăcaţi în echipamente de camuflaj şi înarmaţi cu automate AK 47, iar în faţa clădirii se află un autovehicul blindat.

Administraţia regională din Doneţk este înconjurată de aproximativ 100 de localnici, zece dintre aceştia asigurând serviciul de pază la intrarea în clădire.

Alţi zece bărbaţi îmbrăcaţi în diferite feluri de uniformă de camuflaj sunt înarmaţi cu cuţite, bâte de baseball, bastoane de poliţie şi pistoale - notează observatorii.

"Vrem o imagine obiectivă"

Scopul misiunii noastre este să obţinem o imgine obiectivă asupra a ceea ce se întâmplă pe teritoriul ucrainean pentru a aduce un element de calm şi detensionare a situaţiei - explică purtătoarea de cuvânt a OSCE, Cathie Burton.

Raportul publicat joi de Misiunea OSCE din estul şi sudul Ucrainei spune că mulţi dintre localnicii din Doneţk deţin cărţi de identitate, având în fundal steagul republicii din Doneţk.

Observatorii mai notează că şi clădirea Fiscului din Doneţk este în mâna separatiştilor.

La fel şi în clădirea procurorului militar, care este ocupată şi înconjurată de o baricadă formată din anvelope auto.

În nordul Doneţkului, Misiunea OSCE a observat patru poliţişti rutieri, şapte poliţişti locali, conduşi de un maior, şi 15 militari conduşi de un colonel.

Unul dintre ofiţerii de poliţie purta panglica Sf. Gheorghe. Odessa - spun observatorii - rămâne un loc fierbinte. La kilometrul 7 punctul de control a fost ars, dar forţele de autoapărare doresc să îl reconstruiască. 


Etichete UcrainaOSCEraportpoliţiesituaţie tensionatăobservatoriDoneţk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live