Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Formula remaniată a noii Comisii Europene, validată

Ultimii doi comisari europeni, slovena Violeta Bulc şi slovacul Maros Sefcovici au fost confirmaţi şi urmează să facă parte din echipa Juncker.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Octombrie 2014, 13:46

Parlamentul European a validat, marți, formula remaniată a noii Comisii Europene, care îl va avea în frunte pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker, deschizând, astfel, calea pentru votul de învestitură, care va avea loc miercuri.

Ultimii doi comisari europeni, slovena Violeta Bulc - pentru portofoliul transporturilor, şi slovacul Maros Sefcovici, responsabil cu energia, audiaţi, luni, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, au fost confirmaţi şi urmează să facă parte din echipa Juncker, după ce aceasta va primi votul de învestitură din partea Parlamentului.

Această remaniere a formulei iniţiale a fost necesară după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă, la audierile din comisia parlamentară, iar ţara sa a trebuit să facă altă propunere.

Principala schimbare pe care o aduce noua formulă a Comisiei Juncker este că grupul socialiştilor mai primeşte un post de vice-preşedinte, acordat slovacului Sefcovici.

Audio: Formula remaniată a noii Comisii Europene, validată.

Odată rezolvate aceste ultime probleme, votul de învestitură a noii Comisii Europene va avea loc miercuri, în jurul prânzului, aşa cum fusese prevăzut.

De altfel, întreaga echipă este foarte determinată să-şi înceapă activitatea la 1 noiembrie.

Dimineaţă, Jean-Claude Juncker va prezenta, în Parlamentul European, varianta finală a echipei sale şi programul de lucru al viitoarei Comisii. După ce vor fi ascultate declaraţiile liderilor grupurilor politice va urma o dezbatere mai largă privind alocarea portofoliilor şi priorităţile în programul Comisiei.

Noua echipă, rezultat al alegerilor europarlamentare din mai, are sprijinul a trei mari grupuri politice în Parlamentul European: conservatorii din partidul Popular European, socialiştii şi liberalii, aliaţi într-o mare coaliţie de largă majoritate, aşa că Jean-Claude Juncker nu are prea mari emoţii pentru votul de miercuri.

Potrivit legislaţiie europene, Parlamentul alege sau respinge Comisia cu o majoritate de voturi exprimate electronic. Dacă noua echipă este aprobată, ea îşi va începe activitatea la 1 noiembrie, cu un mandat de cinci ani.

Marți, euro-deputaţii au ascultat discursul preşedintelui Comisiei încă în funcţie, Jose Manuel Barroso, intitulat "Zece ani în fruntea Comisiei Europene - câteva reflecţii", în care acesta a remarcat faptul că „Ultimii ani au adus şocuri economice fără precedent şi schimbări seismice la nivel mondial, iar Europa s-a confruntat cu provocări pe care nimeni nu le prevedea în 2004”.