Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

17 Octombrie 2011
Vizualizari: 3476
Comentează add

Spre deosebire de sistemul de stat, axat pe solidaritatea între generaţii, fondurile de pensii facultative şi opţionale se bazează pe constituirea de conturi particulare.

Fondurile de pensii private, "neafectate de Grecia"

bogdan-mihai

Foto: arhivă.

Fondurile de pensii private obligatorii şi facultative din România nu sunt expuse direct vreunui risc provenit din Grecia deoarece unităţile din România nu au investit în intrumentele emise de această ţară, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
   
"În ultima perioadă, s-a vorbit foarte mult despre situaţia financiară a Greciei.

"Potrivit datelor de la 30 septembrie, niciun fond de pensii de pe Pilonul II sau III nu are expunere directă pe vreun emitent din Grecia, ci numai indirectă, la bănci româneşti cu capital elen, unde s-au constituit depozite.

"Aceste bănci sunt bine capitalizate", a afirmat Mircea Oancea.
   
Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a precizat că la finele lunii septembrie depozitele bancare aveau o pondere de 9,39% în totalul activelor nete pe segmentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), din care doar două procente reprezentau expunerea pe băncile elene.

Activele nete pe Pilonul II se ridică la 5,8 miliarde de lei.
   
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), cota depozitelor bancare a atins 6,07% din totalul activelor nete, care însumau 328,61 milioane de lei.

Spre deosebire de sistemul de stat (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generaţii, unde nu există conturi individuale, iar banii sunt plătiţi imediat pensionarilor actuali, noile fonduri de pensii sunt constituite prin contribuţiile individuale ale participanţilor, fiind administrate de către societăţi private.

Sistemul privat de pensii propune ca banii participanţilor să fie investiţi pe termen lung şi nu cheltuiţi imediat, iar participanţii au drept de proprietate asupra contului personal în care li se strâng banii de pensie.

Statul român a introdus in 2007 sistemul de pensii private, după un model testat şi recomandat de Banca Mondială.

Data de 17 septembrie 2007 a marcat startul perioadei de aderare la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II).

Pensiile administrate privat (Pilonul II)

Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani

Principalele caracteristici:

  • administrare privată;
  • contribuţii definite;
  • obligatorii pentru persoanele de până în 35 de ani şi opţionale pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

În prezent fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, contribuţie echivalentă cu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil. 

Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii.

În prezent, cota transferată este de 3% (2010) urmând să ajungă la 6% în 2016.

Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.

Valoarea activelor nete înregistrată de fondurile de pensii administrate privat la 31 martie 2011 a fost de 4.884,65 milioane lei, în creştere cu 12,76% faţă de trimestrul IV 2010 şi cu 64,62% mai mare decât în martie 2010.Pilon II - active nete (milioane lei). Click pentru mărire. Sursa: CSSPP.

În martie 2011, un număr de 5,27 milioane de persoane erau înregistrate în Registrul participanţilor, în creştere cu 5,35% faţă de martie 2010 şi cu 1,65% faţă de decembrie 2010.Pilon II - număr participanţi (mii de persoane). Click pentru mărire. Sursa: CSSPP.

Cea mai mare cotă de piaţă în funcţie de participanţi aparţine ING (31.61%), urmat de AZT Viitorul Tău (24.92%) şi Aripi (9.58%).


Pilon II - cotă de piaţă în funcţie de participanţi. Click pentru mărire. Sursa: CSSPP.

În ceea ce priveşte distribuţia pe vârstă, în martie 2011, 58,94% dintre participanţi aveau vârsta de până în 35 ani şi 41,06% vârsta de peste 35 de ani.

În luna martie 2011, aproximativ cinci milioane de participanţi erau înregistraţi cu cel puţin o contribuţie virată de la începutul funcţionării sistemului de pensii administrate privat, în mai 2008.

În condiţiile unei cote de contribuţie de 3% din venitul brut realizat, în luna martie 2011 au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 154,80 milioane lei, în creştere cu 14,43% faţă de martie 2010.

Contribuţia medie pe participant în luna martie 2011 a fost de 29,36 lei, în creştere faţă de martie 2010 cu 8,61% şi cu 15,02% faţă de decembrie 2010.
Pilon II - contribuţia medie / participant cu cel puţin o contribuţie (lei). Click pentru mărire.
Sursa: CSSPP.

 Valoarea medie a unui cont în martie 2011 la nivelul Pilonului II este de 926,51 lei/participant, în creştere 56,26% peste valoarea înregistrată în urmă cu 12 luni.


Pilon II - distribuţia participanţilor în funcţie de valoarea contului, martie 2011. Click pentru mărire. Sursa: CSSPP.

 Pensiile facultative (Pilonul III)

Pilonul III este denumirea dată sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale şi aderare facultativă.

Principalele caracteristici:

  • administrare privată;
  • contribuţii definite;
  • participare voluntară.

Activele nete au fost de 363,37 milioane lei, în creştere cu 47,65% mai mare comparativ cu martie 2010.Pilon III - active nete (milioane lei). Click pentru mărire. Sursa: CSSPP.

Cea mai mare cotă de piaţă în funcţie de participanţi aparţine ING (28.85%), urmat de BCR (26.82%) şi AZT (12.45%).

Pilon III - cotă de piaţă în funcţie de participanţi. Click pentru mărire. Sursa: CSSPP.

În martie 2011 un număr de 4.239 de noi participanţi au ales să adere la unul din fondurile de pensii facultative. Numărul acestora este cu 9,90% mai mic decât al persoanelor care au aderat în luna decembrie 2010.
Pilon III - număr de participanţi nou intraţi martie 2010 - martie 2011.  Sursa: CSSPP.

Valoarea medie a unui cont la nivelul Pilonului III la 31 martie 2011 a fost de 1.575,85 lei, cu 24,09% mai mult decât valoarea de la finele lunii martie 2010.

Pilon III - valoare medie cont. Click pentru mărire. Sursa: CSSPP.


Etichete Exclusiv Onlinepensiipilonfond

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live