Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fondurile de coeziune, instrument util pentru continuarea investiţiilor

În perioada de criză fondurile de coeziune au continuat să meargă către statele și regiunile Uniunii, susținând investițiile în creștere economică și ocuparea forței de muncă.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 08 Mai 2015, 14:33

Fondurile de coeziune s-au dovedit un instrument util pentru continuarea investiţiilor în perioada de criză economică.

Este concluzia unui raport adoptat de Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European.

În perioada de criză economică, multe guverne europene au fost nevoite să facă reduceri de cheltuieli și să taie din finanțarea publică.

Chiar şi în acele momente, arată raportul votat în Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, fondurile de coeziune au continuat să meargă către statele și regiunile Uniunii, susținând investițiile în creștere economică și ocuparea forței de muncă.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Potrivit raportului, peste o treime din bugetul comunitar este investit în fiecare an în proiecte ce au ca scop reducerea disparităților socio-economice între regiunile Uniunii prin stimularea creșterii economice, a competitivității și crearea de locuri de muncă în zonele mai puțin dezvoltate.

Între 2007 și 2013, fondurile de coeziune s-au ridicat la aproximativ 50 de miliarde de euro pe an.

Până în 2013, acestea au reprezentat aproximativ 20 la sută din investițiile publice din Uniune şi chiar 60 la sută în țările vizate în mod special de politica de coeziune pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltării durabile.

Este vorba de acele ţări, în care venitul naţional brut pe cap de locuitor este mai mic de 90 la sută din media europeană, cum este cazul Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, al celor trei state baltice sau României.

Banii au fost cheltuiți prin trei fonduri principale: cel de dezvoltare regională, Fondul de coeziune și cel social european.

Până în 2020, politicii de coeziune îi sunt alocate aproximativ 350 de miliarde de euro.

Domeniile prioritare de finanțare sunt cercetarea și inovarea, agenda digitală, susținerea întreprinderilor mici şi mijlocii și economia bazată pe emisii reduse de bioxid de carbon.

Parlamentarii europeni subliniază importanța coordonării politicilor de investiții din țările membre ale Uniunii și se arată îngrijorați de plățile restante care se ridică la 25 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Raportorul special Tamás Deutsch crede că o soluţie ar fi ca politica de coeziune și Fondul european pentru investiții strategice să fie complementare.