Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fonduri de 1,8 miliarde euro pentru azil, migrație, integrare și securitate

Comisarul european Dimitris Avramopoulos, a declarat că gestionarea problemei migrației este una dintre prioritățile Comisiei Juncker.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 26 Martie 2015, 09:46

Comisia Europeană a aprobat miercuri 22 de noi programe naționale multianuale destinate gestionării fenomenului migraţiei.

Programele sunt finanţate prin Fondul pentru azil, migrație și integrare și Fondul pentru securitate internă. Suma totală alocată este de 1,8 miliarde euro.

Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că gestionarea problemei migrației este una dintre prioritățile actualei Comisii şi că o politică adecvată în acest domeniu este esențială pentru atingerea principalului obiectiv: asigurarea prosperităţii și siguranței cetățenilor.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

“Pentru că statele membre nu pot garanta acest lucru singure, Comisia Europeană le-a oferit şi va continua să le ofere în mod constant un sprijin concret” – a mai spus comisarul Avramopoulos citat într-un comunicat.

Prin Fondul pentru azil, migraţie şi intergrare se acordă sprijin statelor membre în eforturile lor de a consolida capacitățile de primire, de a îmbunătăți calitatea procedurilor de azil în conformitate cu standardele Uniunii şi de a integra migranții la nivel local și regional. Se urmăreşte de asemenea sporirea viabilităţii programelor de repatriere.

Celălat program, Fondul pentru securitate internă, sprijină eforturile naționale de gestionare a situaţiei la frontierele externe ale statelor membre, în special prin utilizarea unor tehnologii moderne interoperabile.

Pe lângă alocarea de bază , majoritatea programelor aprobate astăzi de Comisie beneficiază de sume suplimentare, care vor fi investite, inclusiv pentru achiziționarea de echipamente de mari dimensiuni care vor fi puse la dispoziție, ori de câte ori va fi necesar.

Fondurile care dispun de un buget total de aproape 7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 reprezintă principalele instrumente financiare ale Uniunii care permit realizarea de investiții într-o Europă deschisă și sigură – se mai precizează încomunicatul publicat la Bruxelles.

De menţionat că 85 % din fonduri sunt canalizate prin intermediul programelor naționale: documente strategice multianuale, care acoperă perioada 2014-2020.

Aceste programe sunt elaborate, puse în aplicare, monitorizate și evaluate de către autoritățile responsabile din statele membre, în parteneriat cu părțile interesate relevante din domeniu, inclusiv cu societatea civilă, și sunt aprobate de Comisie.

#Asylum#MigrationEU#Integration#Security we are investing in an open and secure Europe http://t.co/Gg4Xm0DnNmpic.twitter.com/TdWQCZgtSG

— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) 25 martie 2015