Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

27 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1195
Comentează add

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a început vizita de evaluare a acordului de împrumut preventiv cu România. FMI cere o pregătire minuţioasă a legii falimentului personal.

FMI, îngrijorat de proiectul legii insolvenţei personale

iulian-olescu

Foto: Arhivă.

Delegaţia instituţiilor internaţionale creditoare ale României şi-a început azi vizita de evaluare a acordului de împrumut preventiv la sediul Băncii Naţionale.

Timp de două săptămâni urmează să aibă loc întâlniri atât cu autorităţile cât şi cu reprezentanţi ai sectorului privat, ai sindicatelor, ai partidelor politice şi societăţii civile.

Pe agenda discuţiilor sunt incluse numeroase subiecte - evoluţia datelor economice, stadiul privatizărilor sau codul fiscal - dar cea mai delicată rămâne tema măsurilor luate în calcul la Bucureşti pentru atenuarea efectelor resimţite de românii cu împrumuturi în franci elveţieni după aprecierea acestei monede.

Deşi se exprimă în favoarea unei legi eficiente a insolvenţei personale, reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale şi-au exprimat încă de ieri, într-o scrisoare, îngrijorarea faţă de adoptarea unei astfel de reglementări fără o pregătire riguroasă: un studiu de impact, consultări cu toţi cei implicaţi şi un cadru instituţional adecvat.

Convertirea în lei a creditelor contractate în valută, "un risc"

Este pentru prima dată când finanţatorii internaţionali ai României se pronunţă deschis pentru o astfel de legislaţie pe care în cazul altor ţări au recomandat-o.

De altfel, în ultima scrisoare de intenţie a autorităţilor române acestea se angajau să depună toate eforturile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative referitoare la insolvenţa persoanelor fizice care ar crea hazard moral şi genera abuzuri din partea debitorilor deoarece ar submina disciplina de plată.

De asemenea, specialiştii FMI se arată îngrijoraţi şi de proiectul de lege din parlament privind convertirea tuturor creditelor în monede străine, în lei la cursuri istorice, avetizând că o astfel de măsură ar putea reprezenta un risc la adresa scopului autorităţilor de a întări în continuare stabilitatea sistemului financiar. 


Etichete FMIBanca MondialăcreditoriacordBNRfranci elveţienifalimentul personallegeîngrijorareevaluare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live