Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

12 Mai 2022
Vizualizari: 343
Comentează add

Kremlinul a comentat că decizia Finlandei este în mod cert o ameninţare pentru Rusia şi că extinderea NATO nu va face Europa mai stabilă.

Finlanda a declanşat oficial procesul de aderare la NATO

ciprian-sasu

Președintel Finlandei, Sauli Niinisto (stg), și premierul Sanna Marin (dr). FOTO: valtioneuvosto.fi

Finlanda a declanşat oficial procesul de aderare la NATO - o decizie luată ca urmare a agresivităţii Rusiei din ultimii ani şi mai ales din cauza lansării atacului la scară largă împotriva Ucrainei, la 24 februarie. Ciprian Sassu e acum în studioul Paul Grigoriu şi are detalii în direct. Bună ziua!


Reporter: Bună ziua! Finlanda trebuie să ceară să fie admisă în NATO fără întârziere - au afirmat astăzi liderii ţării.

Anunţul oficial marchează debutul procesului de aderare la Alianţa Nord Atlantică şi o schimbare majoră a politicii Finlandei, ţară care după Al Doilea Război Mondial şi-a păstrat neutralitatea.

Atacarea Ucrainei de către Rusia în 2014 a determinat Finlanda să îşi consolideze cooperarea cu NATO. Helsinki nu a mers însă mai departe pentru a nu îşi deteriora relaţiile cu Rusia cu care are o graniţă de 1.300 de km.

După invazia la scară largă de anul acesta, finlandezii au decis că au nevoie de garanţii de securitate suplimentare. În perioada următoare se aşteaptă ca şi Suedia să ceară să fie primită în NATO, din aceleaşi motive ca Finlanda cu care are un parteneriat strâns.

Moscova a avertizat anterior că, în cazul în care Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord Atlantice, va desfăşura arme nucleare şi rachete hypersonice în enclava sa Kaliningrad, de la Marea Baltică.

Astăzi Kremlinul a comentat că decizia Finlandei este în mod cert o ameninţare pentru Rusia şi că extinderea NATO nu va face Europa mai stabilă.

Purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov a mai spus că Rusia va da un răspuns simetric.

Pe de altă parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat anunţul Finlandei spunând că aderarea acesteia va întări atât securitatea sa cât şi pe cea a NATO.

La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a salutat şi el decizia pe o reţea de socializare şi a precizat că România este un susţinător puternic al politicii ''uşilor deschise'' în cadrul Alianţei Nord Atlantice şi este gata să sprijine procesul de aderare al Finlandei la NATO.


Etichete finlandanatoucrainahelsinkirusiaaderare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live