Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Finanțare europeană în domeniul tratamentului cancerului de sân

Potrivit statisticilor oficiale, în statele dezvoltate, una din opt femei este supusă riscului de a face cancer la sân pe parcursul vieţii.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 28 Octombrie 2014, 14:56

Comisia Europeană anunţă că va finanţa în continuare cercetarea în domeniul tratamentului cancerului de sân, în contextul în care numărul pacientelor diagnosticate a atins cote record în Uniunea Europeană.

Potrivit statisticilor oficiale, în statele dezvoltate, una din opt femei este supusă riscului de a face cancer la sân pe parcursul vieţii.

Mai mult, în 2012, în Uniunea Europeană, aproape 365 de mii de femei au fost diagnosticate, cifră care reprezintă un adevărat record negativ. În întreaga Lume, cancerul de sân este al doilea ca incidenţă şi provoacă mai multe decese decât orice alt tip de cancer.

Comisa Europeană aminteşte acum, la finalul Lunii sensibilizării cu privire la cancerul de sân, cât de importantă este cercetarea în domeniu, dar şi corelarea cu pacientul.

Audio: Finanțare europeană în domeniul tratamentului cancerului de sân.

Executivul comunitar încurajează medicina personalizată, adică adaptarea tratamentului la nevoile specifice ale fiecărui pacient.

În perioada 2007-2013, Uniunea Europeană a investit în jur de 160 de milioane de euro în programele de cercetare. TRANSBIG de exemplu, este un proiect finanţat cu bani europeni care a intensificat cooperarea între oamenii de ştiinţă şi a permis astfel ca informaţiile obţinute de aceştia să capete o formă unitară într-un interval scurt de timp.

Datorită acestui program a fost lansat şi unul dintre cele mai ample studii din ultimii ani, ale cărui rezultate vor fi date publicităţii anul viitor. Studiul la care au participat peste 6.600 de femei din nouă ţări creează premisele pentru înlocuirea chimioterapiei cu un tratament mai puţin agresiv în cazul a 10-20% dintre paciente.

Un alt proiect, ASSURE , vizează screeningul cancerului de sân, iar EPIC este un program care studiază impactul regimului alimentar asupra acestei boli.

Comisia precizează că va investi în continuare în cercetarea în domeniu, prin intermediul noului program Orizont 2020, lansat la începutul anului.

În total, în următorii şase ani, cercetarea europeană va fi sprijinită cu 80 de miliarde de euro. Sănătatea, mediul, transporturile, alimentaţia publică şi energia sunt principalele sectoare pe care le sprijină executivul comunitar.