Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Vulcan, Sibiu

23 Octombrie 2016
Vizualizari: 1190
Comentează add

Au fost premiate cele mai bune documentare la cele patru secțiuni competiționale: Internațional, Europa Centrală și de Est, România și Student.

Festivalul Astra Film și-a desemnat câștigătorii

carmen-vulcan-sibiu

Regizorul Cristi Puiu. Foto: AstraFilm.ro.

Ceremonia de decernare a premiilor celui mai important festival de film documentar din România, Astra Film,  a avut loc sâmbătă seara, la Sala Thalia din Sibiu.

Au fost premiate cele mai bune documentare la cele patru secțiuni competiționale:  Internațional, Europa Centrală și de Est, România și Student.

Regizorul Cristi Puiu a primit Premiul de excelență “pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială”. Filmul său Sieranevada, propunerea României la Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin, a deschis ediția această a XXIII-a ediție a Festivalului Astra Film, se arată într-un comunicat de presă. 

Premiul pentru cel mai bun documentar românesc a revenit peliculei „Doar o răsuflare”. Un film realizat de Monica Lăzurean-Gorgan care surprinde 7 ani din viața unei familii din Copșa-Mică, cunoscut cândva ca cel mai poluat oraș din Europa.

La secțiunea Internațional a câștigat filmul „Changa Revisited”, al cineastului american Peter Biella, un documentar despre viața unui trib Maasai din Tanzania.

Premiul pentru cel mai bun documentar la secțiunea Europa Centrală și de Est a fost acordat peliculei „Lumina orbitoare a amurgului”, regia Salome Jashi, un film care zugrăvește viața unei mici comunități din Georgia prin ochii unei jurnaliste de televiziune.

La Secțiunea Student a câștigat documentarul „1 clădire și 40 de oameni dansează” , semnat de regizorul israelian Miki Polonski.

Premiul Special a fost acordat regizorului Liviu Tipuriță pentru filmul „The New Gypsy Kings”, un film care dezvăluie povești de culise din lumea manelelor și a celor care au făcut averi colosale de pe urma acestui fenomen.

Duminică, în ultima zi a Festivalului Astra Film, publicul va putea revedea documentarele premiate: începând cu ora 12:00 la Sala Auditorium, de la ora 13:00 la Sala Thalia, iar de la ora 14:00 la Astra Film Cinema.

Tot duminică, de la ora 19, la Sala Thalia,  va fi proiectat filmul lui Cristi Puiu , Sieranevada.

De asemenea, pe tot parcursul zilei, de la ora 9 până la ora 23, publicul se va putea bucura , și în această ultimă zi de festival, de proiecțiile speciale, pe un ecran sub formă de cupolă,  din cinematograful-dom amplasat în Piața Mare a Sibiului, o premieră în România.


Etichete festivalul astra filmsibiupremii astra filmsala thaliacristi puiusieranevadamonica lazurean gorgansalome jashi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live