Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

3 August 2013
Vizualizari: 1959
Comentează add

Sâmbătă are loc la Castrul de la Călugăreni primul Festival Roman care are ca scop promovarea cercetărilor care se desfăşoară pe şantierul arheologic din judeţul Mureş.

Festival Roman la Castrul de la Călugăreni

raul-matis-targu-mures

Castrul de la Călugăreni. Foto: Arhivă.

La Călugăreni se desfăşoară sâmbătă prima ediţie a unui Festival Roman, al cărui scop este promovarea cercetărilor care se desfăşoară în castrul de pe Valea Nirajului.

Pe acest şantier arheologic, alături de specialiştii Muzeului Judeţean Mureş, mai lucrează 20 de arheologi străini şi 50 de studenţi din România, Ungaria şi Germania, în cadrul unui program de studii finanţat prin Pogramul Erasmus.

Potrivit arheologului Pantzel Szilamer, printre surprizele rezervate participanţilor la Festivalul roman de la Călugăreni se numără şi mâncărurile specifice Imperiului Roman, care vor fi gătite după reţete păstrate din antichitate.

"După Cartea de reţete a lui Apicius, unele reţete antice care s-au păstrat vor fi reinventate de noi, cu ajutorul colegului Gáspár Botond. Colegii de la Alba Iulia o să pregătească mâncare militară romană, respectiv, partenerii noştri încearcă, la fel, să facă o tocăniţă de linte; respectiv, studenţii voluntari din cadrul proiectului cu universităţile o să facă turtă dulce după reţetă romană, unde copiii îşi pot încerca talentele culinare", a declarat arheologul Pantzel Szilamer.

Programul festivalului cuprinde defilări şi exerciţii militare ale Armatei romane, demonstraţii şi lupte de gadiatori, dar şi diferite workshopuri despre meşteşugul de prelucrare a pietrei, mozaic, ceramică, măşti şi teatru roman.

Programul Festivalului Roman de la castrul Călugăreni

Etichete CălugăreniromanValea NirajuluimuzeuMureşarheologiantichitatefestivalarmată

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live