Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniel Neguţ

11 Aprilie 2014
Vizualizari: 1797
Comentează add

Autorităţile spun însă că orice abatere de la reglementările în vigoare din partea producătorilor sau comercianţilor sunt sancţionate prin amenzi foarte mari.

Fermierii reclamă concurenţa neloială a falselor produse BIO

daniel-negut

Foto: Arhivă.

Fermierii reclamă concurenţa neloială a falselor produse BIO, care îi duc spre faliment pe adevăraţii producători ecologici.

Autorităţile spun însă că orice abatere de la reglementările în vigoare din partea producătorilor sau comercianţilor sunt sancţionate prin amenzi foarte mari, astfel încât alimentele BIO se produc în România după regulile stricte aplicate şi la nivel european.  

Alimentele bio sau ecologice sunt produse fără a utiliza substanţe chimice de sinteză.

În plus, traseul unui astfel de aliment este urmărit practic de la sămânţă şi până la raftul magazinului.  

Marian Cioceanu, preşedintele asociaţiei BIO România:

"Este singurul sistem de agricultură şi de alimentaţie inspectat şi certificat obligatoriu şi este singurul sistem de agricultură în care vom şti de la un biscuit ecologic dacă apar urme de pesticide vom merge pe traseu la moară, la fermierul care a produs grâu, chiar şi cel care a furnizat sămânţa din care s-a produs acel biscuit.

"Asta înseamnă trasabilitatea produsului", a afirmat Marian Cioceanu.  

Nerespectarea regulilor impuse produselor bio este sancţionată drastică, subliniază Marian Cioceanu.  

"De anul trecut, din luna mai, printr-o hotărâre de guvern, s-au introdus sancţiuni.

"Prima amendă începe de la 250 de milioane de lei vechi, adică 25.000 de roni pentru orice neconcordanţă între eticheta unui produs convenţional şi a unui produs ecologic şi toate aceste măsuri au un singur efect pozitiv, considerăm noi, acela ca să crească încrederea în produse ecologic certificat", a precizat Marian Cioceanu.

ECO "din lipsă de bani"

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România spune că, în general, oricum se face agricultură ecologică în România, deoarece nu sunt bani pentru îngrăşăminte chimice.

"Europa consumă de două-trei ori mai multe substanţe chimice în agricultură decât România. "România nu le foloseşte din lipsă de bani.  

"Oricare dintre noi ar putea face o agricultură ecologică în România, dar mult sub preţuri. Deci într-un faliment total", precizează Laurenţiu Baciu.


Etichete ecoboiconcurenţăfalimentproducătoricomercianţiautorităţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live