Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

14 Octombrie 2014
Vizualizari: 1702
Comentează add

Fermierii botoşăneni spun că, în ciuda producţiei record de porumb, se tem că vor suferi pierderi financiare mari pentru că preţurile sunt mult mai mici comparativ cu 2013.

Fermierii din Botoşani, nemulţumiţi de preţurile mici la porumb

gina-poenaru-botosani

Foto: Arhivă.  

Fermierii botoşăneni spun că, în ciuda producţiei record de porumb, se tem că vor suferi pierderi financiare mari pentru că preţurile sunt mult mai mici comparativ cu 2013.

Un kilogram de porumb se vinde cu 40 de bani.  

Producţia înregistrată anul acesta a fost cu cel puţin 10% mai mare decât cea de anul trecut.

Oamenii se plâng că nu au reuşit să-şi recupereze nici măcar banii investiţi în cultivare şi nici nu au cu ce să înfiinţeze noi culturi.

"Noi vindem la jumate de preţ faţă de Uniunea Europeană. Porumbul, cred că o să ajungă la 30 de bani. Deocamdată, o ţinem majoritatea în custodie", ne-a spus un fermier.

În plus, seceta pedologică a afectat culturile care ocupă cele mai mari suprafeţe din judeţ, ceea ce conduce la diminuarea masivă a veniturilor fermierilor.

"Seceta pedologică afectează culturile însămânţate, rapiţă, grâu şi celelalte culturi de toamnă, cât şi suprafeţele care urmează a fi înfiinţate. Vorbim despre cultura porumbului. Problema cu care ne confruntăm noi în nordul Moldovei, pierderea apei din /.../. Nu este un factor care să-i afecteze preţul.

"Nu stabileşte nicio autoritate centrală sau autoritate locală preţul la produsele de bază, preţurile sunt stabilite de piaţă. Într-adevăr, producătorii agricoli sunt nemulţumiţi de preţurile din această toamnă", a spus directorul Direcţiei Agricole Botoşani, Cristian Delibaş.

Potrivit Reuters, cotaţia porumbului la bursele de pe glob a atins cel mai scăzut nivel din 2010 şi până acum. 


Etichete ştiri nerd-estBotoşanipreţporumbUEpierderifermiericulturiproducţieburseagriculturăsecetă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live