Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

13 Martie 2017
Vizualizari: 6993
Comentează add

Invitat : dl. prof. dr. Alin Ciupală – Universitatea din Bucureşti

„Femeile din România şi Primul Război mondial”  „Femeile din România şi Primul Război mondial” - Conține audio

george-popescu

  Femeile şi efortul de război.  Credit: historia.ro

Este o eroare să credem că femeile nu au dovedit stăpânire de sine, curaj aproape nebunesc şi multă dăruire în ceea ce au înfăptuit. În timpul primului război mondial, cel puţin.

 

Chiar dacă femeile din România nu au participat masiv la efortul de război în industria de apărare, fiindcă această ramură economică se găsea la începuturile sale la noi, acţiunile şi faptele lor nu se află nici azi la o distanţă de o sută de ani, mai prejos de cele ale congenerelor lor din Franţa, Anglia, Germania sau Rusia.

 

Diviziunea socială a României vechiului Regat a fost bine conturată. Doamne din înalta societate şi femei obişnuite din pătura de jos. După cum spuneam, curajul nu le-a diferenţiat aşa cum o făcea statusul social şi de clasă.

 

Regina Maria a dat un exemplu personal marcant pentru societatea feminină de la noi. Tot regina Maria a fost cea care a impulsionat ori de câte ori a fost nevoie pe politicienii români aflaţi uneori într-o criză de neîncredere.

 

Trăsăturile reginei Maria au „contaminat” moralul femeilor din jurul său, dar a reverberat şi în sânul populaţiei majoritare feminine, aşa că nu este de mirare că femeile şi-au însuşit puncte de vedere la care nici nu se gândiseră, au dobândit o siguranţă că victoria sau succesul proiectului naţional va fi şi parte a efortului lor.

 

Avem cazuri documentate de femei care s-au solidarizat cu cauza naţională – război pentru reîntregire – fie că se găseau în reţeaua de asistenţă mobilă medicală, fie că se întâlneau în linia întâi a frontului, ca observatori militari, în serviciul auxiliar, agent de informaţii sau chiar voluntare cu arma în mână.

 

Au fost consemnate acţiuni şi atitudini ale femeilor şi din teritoriul ocupat – 76 la sută din întreaga suprafaţă a Vechiului regat – care au ştiut ca prin intervenţia împotriva deciziilor ocupantului sau ilustrarea opoziţiei prin manifestări de frondă la adresa militarilor Puterilor Centtrale le putem acorda încredere şi recunoştinţă. Invitatul ediţie aduce în acest sens două exemple lămuritoare.

Educaţia în spirit naţional pe care în forme diferite au primit-o femeile din România a dat rezultate foarte bune în purtările acestora, au conferit o ţinută demnă şi fără cusur, proprii unei situaţii morale sănătoase.

 

Trebuie să menţionăm şi pierderile înregistrate de populaţia feminină. Acestea au pierit fie din cauza directă a războiului, fie din cauza condiţiilor grele de viaţă, în teritoriul ocupat, ori în Moldova, în timul unor ierni grele şi a valurilor de boli infecţioase necruţătoare.

 

Am putea afirma fără tăgadă că cele mai multe din femeile din România s-au dovedit egale ale bărbaţilor şi uneori chiar deasupra lor prin spiritul de muncă, responsabilitate şi jerfă pentru o cauză aproape unanimă.

 

Istoriografia consemnează şi pe femeile care s-au dovedit mai puţin echipate pentru astfel de încercări, slăbiciunile lor în faţa adversarilor au provocat suferinţă şi decepţie printre ceilalţi. Şi în acest caz, invitatul ediţiei aduce câteva argumente şi lasă deschisă cercetarea istorică în acest sens.

 

* „ Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial” 2017, Editura „POLIROM”, Iaşi, 367 pag.

Autor: Prof. dr. Alin Ciupală.

 

Contribuţii editoriale : doamna dr. Mioara Ioniţă, cercetător istoric cu un portret al unei doamne ce şi-a oferit serviciile pentru patria sa: Colette Lahovary-Plagino. Un interviu de Mirela Băzăvan

 

AUDIO : „Istorica”, ediţia din 13 martie 2017

 

 

Regia de montaj : Radu Sima

 

Regia de emisie : Claudia Buzică şi Costin Iorgulescu

 

Galerie foto :

 

Spitalul de campanie de la Coţofeneşti. anul 1917. Credit: marelerazboi.ro

Grup de infirmiere pe frontul din Moldova, anul 1917. Credit: marelerazboi.ro

 

 Grup de surori de caritate dintr-un spital de campanie din Moldova. Credit: marelerazboi.ro

 

 Principesa Elisabeta alături de bolnavi, Moldova 1917. Credit: marelerazboi.ro

 

Răniți și infirmiere într-un spital de campanie, Moldova. Credit: marelerazboi.ro

 

 Regina Maria la căpătâiul unui bolnav. Carte poștală cu autograf. Credit: marelerazboi.ro

 

 Regina Maria pe timpul vizitei într-un spital în anul 1917. Credit: marelerazboi.ro

 

Colette Lahovary, soră de caritate pe lângă un tren sanitar. Anul 1917. Credit: marelerăzboi.ro 

 

Scrisoare trimisă Colette Lahovary-Plagino, directoare a Orfelinatului ''Regina Maria'', 19 decembrie 1917. Credit: marelerazboi.ro 

Crucea "Meritul Sanitar". Credit: marelerazboi.ro

Fanion Crucea Roşie. Credit: marelerazboi.ro 

Fotografii reproduse cu permisiunea autorului din volumul amintit, "Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial" : 

 

 

 

Act prin care se certifică una din ocupaţiile de pe front. 

 

Carte poştală cu semnătură olografă a Reginei Maria, circulaţie pe timpul războiului...

şi după război:

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleganţă şi datorie. Femei anonime care s-au alăturat efortului de război, fotografii tip carte poştală, atelierele fotografice Foto Lux din Bucureşti şi Nestor Heck din Iaşi, perioada 1914 - 1918. 

 

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.           

 

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).          

 

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.  

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualitati.ro  


Etichete unireproiect naţionalPuterile CentraleAntantaocupantCrucea Roşieasociaţiicaritatejerfădevotamentpatriotismdevotamentsensibilitatecurajdoamnefemeiregina Mariaregele FerdinandMoldovaBrătianuLahovaryCantacuzinoboli molipsitoarelipsurispitale de campaniesoră de caritatevoluntare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live