Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Federica Mogherini, prima vizită în SUA

Înaltul reprezentant al Comisiei Europene pentru afaceri Externe și Politică de Securitate a efectuat prima sa vizită în Statele Unite de la prealuarea mandatului.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 23 Ianuarie 2015, 14:33

Statele Unite şI Uniunea Europeană susţin în continuare integritatea teritorială a Ucrainei.

Acesta este principalul mesaj transmis de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi secretarul american de stat John Kerry după întâlnirea lor de la Washington.

Mogherini a insistat asupra cooperării dintre Statele Unite şi Uniunea Europenă, şi a schimbului de opinii şi informaţii pe care se bazează forţa celor doi parteneri.

În toate întâlnirile pe care le-a avut în Statele Unite, Federica Mogherini a insistat asupra faptului că la zece luni după alipirea Crimeei de către Moscova, politica europeană de nerecunoaştere a acestei anexări rămâne aceeași.

Audio: Europa zi.

Mogherini a reafirmat că angajamentul european faţă de Kiev este unul solid.

“ Politica noastră de a nu recunoaște anexarea Crimeei rămîne valabilă și nici nu se va schimba. În al doilea rând, un lucru ce trebuie să rămână la fel este faptul că Uniunea Europeană și cea transatlantică au decis împreună sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta este un instrument flexibil care se poate întări sau diminua în funcție de situația de pe teren” – a spus Federica Mogherini în discursul pe care l-a susținut la Institutul Brookings din Washington.

În același timp, ea a ținut să precizeze că Rusia este un vecin de neevitat pentru Europa şi un partener pentru rezolvarea crizelor internaţionale.

Pe de altă parte, chiar la începutul acestei săptămâni, miniştrii europeni de externe au decis că Uniunea Europeană va rămâne fermă faţă de Moscova, inclusiv privind sancţiunile.

În martie, şefii de stat şi de guvern din Uniune vor hotărî dacă vor reînnoi primul set de sancţiuni decretate la începutul crizei ucrainene.

Discuția intervine într-un moment în care relațiile Europei cu Moscova sunt într-un punct critic după ce tensiunea diplomatică din acest conflict a atins apogeul, Ucraina acuzând Rusia că a atacat direct trupele sale în estul separatist.

La sfârşitul lui iunie, Uniunea Europeană a semnat Acorduri de Asociere cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, trei foste republici sovietice care vor să se apropie de Europa în pofida presiunilor Rusiei.