Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Enache

21 Iunie 2014
Vizualizari: 1117
Comentează add

Sindicatele din sănătate consideră că s-au făcut paşi înainte în negocierile cu atutorităţile, dar nu renunţă deocamdată la acţiunile de protest programate începând de luni.

Federaţia Sanitas ameninţă cu proteste

mihaela-enache

Foto: Arhivă

La o întâlnire care a avut loc vineri între reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi conducerea Ministerului Sănătăţii s-au găsit soluţii pentru mai toate punctele revendicate de sindicalişti care ţin de instituţiile din sectorul medical - situaţia direcţiilor de sănătate publică, legea medicinei şcolare sau deblocarea posturilor vacante bugetate - spune prim-vicepreşedintele Sanitas.

În schimb, punctul legat de creşterea salariilor din sistem cu cel puţin 10% pare cel mai dificil de rezolvat - a explicat Marius Sepi: 

Mariu Sepi: Nu avem încă un răspuns concludent legat de solicitarea de creşterea de salariilor.

Ministrul Bănicioiu s-a angajat în faţa noastră ca miercuri sau joi să avem o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru a putea găsi soluţii de a creşte veniturile personalului din sănătate, în condiţiile în care de cinci ani de zile acest lucru nu s-a mai întâmplat. Aici cred că la acest moment este un blocaj.

Ca părere personală nu cred că au găsit deocamdată soluţiile, în continuare ni se spune că există acele constrângeri datorate acordului cu finanţatorii externi, dar am făcut câteva propuneri şi sperăm ca împreună să găsim soluţii pentru a putea rezolva această problemă .

În acest context, rămân protestele anunţate pentru... 

Marius Sepi: Am avut o consultare cu membrii Consiliului Naţional.

Ei au spus că sunt dispuşi, cu toate că există un efort atât financiar, cât şi uman, de a se deplasa la Bucureşti, în aşa fel încât să ne susţină pe cei care am fost desemnaţi în negocierile cu reprezentanţii celor trei ministere.

Vor fii pichetări şi ceea ce nu s-a discutat vineri, dar sper săptămâna aceasta care vine să mai fie o discuţie, este legată de asistenţa socială.

Inclusiv miniştrii au recunoscut că situaţia este cea mai grea din tot ce înseamnă sectorul bugetar, nişte condiţii inumane, aş putea spune, de lucru în acest moment şi salarii care sunt cele mai jos. 

Spuneaţi că aţi ajuns la un acord legat de deblocarea posturilor. Ce se va întâmpla?

Marius Sepi: În noiembrie anul trecut a fost un memorandum, agreat şi de noi, cu deblocarea până la patru mii de posturi; în acea lună s-au deblocat 1.828 de posturi, acuma se mai reface încă o evaluare, s-a transmis deja o solicitare din partea Ministerului Sănătăţii către toate spitalele din România, în momentul în care avem acea situaţie exactă cu posturile bugetate vacantate, atunci există promisiunea ca Ministerul Sănătăţii să deblocheze aceste posturi. 

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, spune că s-au primit promisiuni şi pentru rezolvarea revendicărilor legate de contractul colectiv de muncă pe ramură, care vor fi discutate în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit la începutul lunii viitoare.


Etichete SanitasprotesteMarius Sepisalariirevendicări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live