Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

15 Iulie 2011
Vizualizari: 2678
Comentează add

FBI a început investigaţia, la solicitarea mai multor politicieni americani, privind posibila implicare a grupului media deţinut de Rupert Murdoch în interceptarea telefoanelor mobile ale victimelor atentatelor de la 11 septembrie.

FBI anchetează ziarul "News of the world"

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Ultima ediţie a ziarului "News of the world". Foto:Reuters.

Poliţia federală din Statele Unite a deschis o anchetă privind posibila implicare a grupului media aparţinând magnatului Rupert Murdoch în interceptarea telefoanelor mobile ale victimelor atentatelor de la 11 septembrie.

FBI a început investigaţia, la solicitarea mai multor politicieni americani, după scandalul similar din Marea Britanie, care a dus la închiderea unuia din ziarele lui Robert Murdoch, "News of the World", acuzat că ar fi ascultat telefoanele unor personalităţi.

Presa americană susţine însă că FBI ar evita cooperarea cu omologii britanici, mult prea apropiaţi de unele tabloide, ai căror jurnalişti sunt bănuiţi că plăteau poliţişti pentru a obţine informaţii.

Legăturile strânse pe care tabloidul "News of the World" le avea cu poliţia merg până la cel mai înalt nivel.

Şeful poliţiei metropolitane, Sir Paul Stephenson, a fost criticat şi i s-a cerut să demisioneze pentru că a acceptat invitaţia la cină pe care a primit-o în 2006 din partea editorului executiv la ziarului, Neil Wallis.

Acesta a fost arestat de curând, fiind bănuit că ar avea legătură cu practicile folosite în cadrul "News of the World".

Neil Wallis a părăsit ziarul în 2009, însă la scurt timp a fost angajat de şeful poliţiei metropolitane pe postul de consilier.

Şeful poliţiei metropolitane se justifică

Sir Paul Stephenson a fost nevoit să apară în faţa unei comisii de anchetă pentru a da explicaţii despre acest contract, dar şi despre cele peste 20 de întâlniri pe care le-a avut în ultimii ani cu reprezentanţi ai tabloidului patronat de Robert Murdoch.

"Nu cred că am avut un comportament nepotrivit. Sunt satisfăcut de integritatea de care am dat dovadă, dar sunt gata să accept că percepţia publicului poate fi diferită în astfel de momente" , a declarat Paul Stephenson.

Şeful poliţiei metropolitane a adăugat că a acceptat să se întâlnească cu jurnaliştii "News of the World", pentru că este important ca poliţia să aibă o relaţie bună cu media.

O explicaţie care a fost însă combătută de unii membri ai comisiei care supraveghează activitatea poliţiei.

Printre aceştia, şi reprezentanta Partidului Liberal Democrat, Dee Dooseey.

"Cred că şeful poliţiei a făcut nişte greşeli grave acceptând să ia masa cu reprezentanţi ai "News of the World" într-un moment în care se derula o anchetă.

"Poliţia are 69 de ofiţeri de presă şi mă întreb ce rol au ei dacă nu sunt în stare să dea sfaturi despre cum trebuie tratată relaţia cu media", a precizat Dee Dooseey.

Alte legături între poliţie şi News of the World

Sir Paul Stephenson nu este însă singurul reprezentant al poliţiei care a acceptat invitaţia la masă a şefilor "News of the World".

Adjunctul său, John Yates, a avut, de asemenea, mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai tabloidului.

La fel ca şi Andy Hammon, acesta fiind cel care a condus prima anchetă care privea ascultarea ilegală a telefoanelor.

Comisia parlamentară care l-a audiat recent a descris investigaţia coordonată de acesta ca fiind un dezastru.

"La vremea respectivă am făcut tot posibilul, cu resursele pe care le aveam la dispoziţie. În prezent, pare că a fost o anchetă care a eşuat, dar atunci nu am avut acces la toate informaţiile", a afirmat Andy Hammon.

Andy Hammon s-a retras din poliţie în urmă cu doi ani, însă la scurt timp a început o colaborare cu "News International", companie care deţine şi "News of the World".

În urma anchetelor care vizează activităţile tabloidului au apărut şi informaţii potrivit cărora angajaţii companiei ar fi oferit bani mai multor ofiţeri de poliţie în schimbul obţinerii de informaţii.

Potrivit presei britanice, se pare că ar fi vorba de persoane din conducerea poliţiei, însă până în prezent nu a fost menţionat niciun nume, investigaţiile fiind în desfăşurare.

Aceste informaţii au determinat închiderea tabloidului "News of the World", patronul Robert Murdoch a renunţat la achiziţionarea companiei BSkyB, iar cu puţin timp în urmă, directoarea executivă a trustului, Rebekah Brooks, a anunţat că a demisionat din funcţie.


Etichete FBISUARupert MurdochNews of the Worldinvestigaţieinterceptări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live