Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (partide politice) Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

3 Februarie 2018
Vizualizari: 784
Comentează add

Începând de luna aceasta, românii care folosesc conturi bancare de plăţi cu servicii de bază au scăpat de plata anumitor comisioane

Fără unele comisioane pentru conturi bancare de plăţi cu servicii de bază

iulian-olescu

 

Începând de luna aceasta, românii care folosesc conturi bancare de plăţi cu servicii de bază au scăpat de plata anumitor comisioane. A intrat în vigoare o lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi. Ce înseamnă acest lucru şi cum sunt definiţi consumatorii vulnerabili?   

Practic, directiva europeană transpusă în legislaţia naţională are drept scop principal includerea cât mai multor persoane în sfera serviciilor bancare de bază. Vorbim de două categorii de persoane. Cei vulnerabili, adică românii care nu au un venit mai mare decât echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie şi românii care nu deţin un cont bancar, dar nu sunt incluşi în categoria consumatorilor vulnerabili.

Primii, pentru care în 2018 vorbim de un nivel de venituri lunar brut de maximum 2497 de lei ar urma să beneficieze fără costuri de următoarele servicii asociate unui cont de bază: deschidere, închidere, retragere numerar, administrare cont şi depunere de bani, dar şi de zece operaţiuni lunare efectuate prin utilizarea serviciilor de bază, fără costuri. În cazul altor persoane ce nu deţin un cont bancar, acestea pot beneficia de deschiderea, închiderea unui cont de plăţi cu servicii de bază dar şi de retrageri de numerar de la ghişee şi bancomate, toate fără percepere de comisioane. Trebuie precizat că cei care deţin în prezent un cont bancar îl pot închide şi apoi să solicite deschiderea unui cont de plăţi cu servicii de bază, beneficiind astfel de condiţiile menţionate anterior - după cum ne-au precizat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că o astfel de lege este bine venită. 

Constantin Rudniţchi: "Ideea UE de a da un acces cât mai larg tuturor persoanelor la serviciile bancare este o idee bună, adică evident că toată lumea îşi doreşte ca tranzacţiile să se facă prin intermediul băncilor din motive pe care le bănuim de la corectitudine până la simplitate.

Sigur că România, din acest punct de vedere, e printre ultimele ţări din UE ca nivel de tranzacţii făcute prin bănci şi ca oameni care sunt incluşi în sistemul bancar. Deci din acest punct de vedere evident că aplicarea acestei directive şi transpunerea ei în legislaţia românească este încă o dată binevenită".   

Constantin Rudniţchi consideră însă că pragul pentru definirea consumatorului vulnerabil ar fi trebuit să fie reprezentat de salariul minim brut pe economie.   

Constantin Rudniţchi: "Urcând pragul se creşte mult şi aria de acoperire devine tot mai complicat de aplicat atât de bănci care evident că au cheltuieli operaţionale pentru a aplica această lege, cheltuieli care în mod evident până la urmă se întorc sau se recuperează de la ceilalţi clienţi sau de la clienţi în general, legea putea să vină cu un prag ceva mai jos, adică să se meargă totuşi pe salariul minim tocmai pentru a-i chema către sistemul bancar pe cei cu venituri reduse.

Pe de altă parte, sigur că şi bâncile au început în ultimii ani să introducă o serie întreagă de comisioane la tranzacţii, inclusiv la cele făcute prin bancomate, fapt care sigur că într-un fel complică viaţa clienţilor sau în orice caz le cresc costurile. Deci, îmi este teamă că această lege va fi doar parţial operaţională în sensul că unii vor găsi portiţe că intre în această lege şi pe de altă parte, o bună parte dintre cei care sunt vizaţi de această lege în continuare probabil că nu vor intra în zona bancară".   

Legea de transpunere a directivei europene mai prevede obligaţii de informare a consumatorilor cu privire la nivelul comisioanelor pentru o serie mai margă de servicii  cuprinse într-o listă a celor mai reprezentative servicii asociate unui cont de plăţi, dar şi legate de operaţiunile, termenele şi costurile aferente schimbării contului de la un operator bancar la altul. 


Etichete conturi bancarecomisioaneadministrare contdepunereretragereConstantin Rudniţchi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live