Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

11 Iunie 2021
Vizualizari: 2030
Comentează add

Statele UE au convenit vineri să-şi coordoneze măsurile menite să faciliteze călătoriile în interiorul UE vara aceasta odată cu aplicarea certificatului COVID-19.

Facilitarea călătoriilor în interiorul UE

florin-lepadatu

 

Statele UE au convenit vineri să-şi coordoneze măsurile menite să faciliteze călătoriile în interiorul UE vara aceasta odată cu aplicarea certificatului COVID-19, dar prevăd de asemenea posibilitatea de a reintroduce restricţii în cazul răspândirii unor variante ale coronavirusului, relatează France Presse.

Începând de la 1 iulie, o persoană deţinătoare a certificatului sanitar digital european pentru COVID-19, care atestă vaccinarea împotriva acestei boli, obţinerea unui test negativ sau imunizarea după o infectare, va putea călători în interiorul UE fără a fi supusă unor restricţii precum carantina ori testarea suplimentară.

Dar, conform acordului, statele membre îşi rezervă dreptul să stabilească excepţii, mai ales în cazul ameninţării noilor variante mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2.

 Textul prevede că ''atunci când situaţia epidemiologică într-o regiune a unui stat membru sau într-un stat membru se deteriorează rapid, mai ales ca urmare a prevalenţei ridicate a variantelor  statele membre pot declanşa o frână de urgenţă''.

În acest caz, ''în mod excepţional şi temporar'', teste de depistare sau măsuri de carantină pot fi impuse în ţara de destinaţie, inclusiv titularilor de certificate COVID-19.

Acordul prevede că vor putea călători liber în interiorul blocului comunitar persoanele care au fost vaccinate cu schema completă şi au primit ultima doză de vaccin cu cel puţin 14 zile înaintea datei călătoriei.

Statele membre au mai convenit să armonizeze durata de valabilitate a testelor PCR, respectiv să fie efectuate nu mai târziu de 72 de ore înaintea sosirii la destinaţie, precum şi a celor antigen, care trebuie să fie efectuate cu maximum 48 de ore înainte de sosire.

Copiii cu vârste sub 12 ani vor fi scutiţi de testare, iar minorii care călătoresc împreună cu părinţii sau cu un însoţitor nu vor fi supuşi carantinei dacă adultul care-i însoţeşte nu este nici el supus carantinei.

Au fost convenite şi criteriile pentru clasificarea zonelor de risc epidemiologic pe baza cărora pot fi reinstituite restricţii la graniţe.

Astfel, vor fi considerate ''verzi'' regiunile cu mai puţin de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi cu o rată de pozitivare a testelor sub 4%.

Dacă rata pozitivării testelor scade sub 1%, poate creşte pragul numărului de cazuri la 100.000 de locuitori.

Pentru persoanele venite dintr-o zonă ''verde'' nu ar trebui să existe nicio restricţie, pentru cele venite dintr-una ''portocalie'', un posibil test, iar pentru cele venite dintr-o zonă ''roşie'', o posibilă carantină, cu descurajarea călătoriilor neesenţiale în zonele marcate cu ''roşu închis'', adică cele care înregistrează peste 500 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

Sistemul privind călătoriile pe baza certificatului sanitar european convenit de statele UE se va aplica şi statelor care nu fac parte din blocul comunitar, dar sunt membre ale spaţiului Schengen, respectiv Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Acest sistem nu este însă aplicabil în cazul călătoriilor în şi dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

De altfel, statele UE au impus restricţii pentru călătoriile dinspre această ţară din cauza răspândirii intense acolo a variantei indiene a coronavirusului.

Acest acord al statelor membre are caracterul unei recomandări, aşadar statele UE îşi pot stabili şi alte reguli, politica privind frontierele fiind o competenţă naţională, conform Agerpres.


Etichete exclusiv onlineaeroportpasageri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live