Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

1 Septembrie 2014
Vizualizari: 2243
Comentează add

Cu cinci victorii din tot atâtea posibile, inclusiv în fața campionului mondial, italo-americanul Fabiano Caruana face senzație în “cel mai puternic turneu de șah din istorie”.

Fabulosul Fabiano

ionut-iamandi

Fabiano Caruana a jucat anul trecut în Turneul Regilor de la Bucuresti, pe care l-a și câștigat. Foto: Ionuț Iamandi.

La Saint Louis, Missouri, Statele Unite, tabela de scor în turneul de șah sponsorizat de un magnat local arată acum ca mai jos.

Da, ați văzut bine. În dreptul lui Fabiano Caruana sunt trecute cinci victorii.

Cu alte cuvinte, șahistul cu dublă cetățenie, italiană și americană, i-a învins la rând, în ultimele cinci zile, pe numărul 1 mondial, nimeni altul decât campionul mondial Magnus Carlsen, pe numărul 2 mondial, pe numărul 5, pe 8 și pe 9. 

Așa ceva nu se găsește des în analele șahului. Poate doar pe vremea altui american, Bobby Fischer, care câștiga meciuri ale candidaților la titlul de campion mondial cu neverosimilul “scor de tenis“ de 6-0.

Fabiano Luigi Caruana
  • Născut pe 30 iulie 1992 la Miami, Florida
  • Devine mare maestru la șah la vârsta de 14 ani
  • Deține dublă cetățenie, americană și italiană, dar joacă pentru Federația Italiană de Șah
Acum e zi de pauză în turneul Sinquefield Cup de la Saint Louis, numit așa după sponsorul său, un fost finanțist care în prezent își cheltuie averea pe donații politice și acțiuni filantropice.

De mâine ar urma să înceapă “returul“ concursului: alte cinci partide jucate de fiecare participant cu fiecare dintre adversari, însă de această dată cu setul opus de piese.

Caruana a avut în tur de trei ori piesele negre și de două ori piesele albe, iar  în cea de-a doua parte a turneului va avea de trei ori piesele albe - ceea ce între șahiști este considerat un avantaj, pentru că faci prima mutare.

Din acest motiv, dar mai ales pentru că următorii clasați sunt la o distanță considerabilă de el, lui Fabiano Caruana nu pare să-i mai poată scăpa victoria în acest turneu. 

Primul turneu de categoria 23 

Și nu e un turneu oarecare. În funcție de ratingul participanților, turneele șahiste se împart în mai multe categorii.

La Saint Louis, pentru prima oară din 1970 de când se ține ierarhia ELO a jucătorilor, media ratingului șahiștilor participanți a depășit pragul de 2.800 puncte, ceea ce a făcut din turneul american unul de categoria 23, primul de acest fel din istorie.

Sinquefield Cup 2014
  • Primul turneu de categoria 23 din istorie
  • 6 participanți, inclusiv câștigătorul de anul trecut, campionul mondial Magnus Carlsen
  • Fond de premiere: $315.000
  • Locul 1: $100.000
  • Locurile 2-6: $75.000-$20.000

Cel care a tras în sus media ratingului turneului de la Saint Louis este campionul mondial Magnus Carlsen din Norvegia. El a depășit de curând recordul absolut în materie, ajungând la nivelul de 2877 puncte ELO. Spre comparație, următorul clasat, armeanul Levon Aronian, are 2805 puncte ELO, iar Fabiano Caruana are 2801. 

După turneul de la Saint Louis, distanța dintre Carlsen și Caruana se va micșora.

Deja Caruana l-a depășit pe Aronian, și în acest moment, la jumătatea turneului, potrivit calculelor provizorii este pe locul doi mondial: Carlsen are un ELO de 2864 de puncte, în vreme ce Fabiano Caruana a ajuns la 2826. 

Între cei doi sportivi, foarte apropiați ca vârstă (Carlsen are 23 de ani, Caruana 22) se prefigurează o confruntare la cel mai înalt nivel vreme de mai mulți ani.

Fabiano Caruana în timpul unui turneu de șah la București, octombrie 2013. Foto: Ionuț Iamandi.


Etichete Exclusiv onlineșahFabiano CaruanaMagnus CarlsenSaint LouisELOELO ListBobby FischerLevon AroniaRex SinquefieldSinquefield Cup

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live