Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

30 Mai 2011
Vizualizari: 2300
Comentează add

Agricultura spaniolă pierde foarte mult în urma speculaţiilor privind provenienţa bacteriei E.Coli, spun autorităţile de la Madrid.

Exportul de fructe şi legume din Spania, "redus"

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: Agerpres.

Agricultura spaniolă are enorm de mult de pierdut, în urma speculaţiilor privind provenienţa bacteriei E.Coli, spun autorităţile de la Madrid.

Bacteria E.Coli a provocat moartea a zece persoane în Germania, şi îmbolnăvirea gravă a câtorva sute în câteva ţări de pe continent.

În timp ce specialiştii germani şi din alte state europene nu au reuşit încă să identifice adevărata provenienţă, exportul de fructe şi legume proaspete din Spania s-a redus drastic în ultimele zile.

În timp ce autorităţile încearcă să apere calitatea produselor spaniole, agricultorii din sudul ţării au început să distrugă culturile de castraveţi, pentru că deja au prea multă marfă acumulată, care nu se poate vinde.

Speculaţii şi acuzaţii care fac foarte mult rău imaginii produselor spaniole, pentru că Germania s-a repezit să arunce vina pe castraveţii cultivaţi în Almeria şi Malaga, susţin oficiali de la ministerul agriculturii.

Însă nici celelalte legume nu se mai vând acum, deoarece mai multe state europene refuză constant, de câteva zile, produsele "made in Spain".

Deocamdată nu există nicio probă că originea epidemiei de E.Coli, care a făcut victime în Germania, se află aici.

Argumentul principal al dezvinovăţirii, până la publicarea rezultatelor, aşteptate astăzi, ar fi că în Spania nu există niciun caz cu infecţie cu bacteria E.Coli.

Un scenariu de păgubire a agriculturii spaniole sau autorităţile germane s-au repezit în a arăta cu degetul.

Clara Aguilera, ministrul agriculturii din Andalusia, crede că efectele negative sunt imediate şi numeroase.  

"Nu trebuia să se creeze în Europa această alarmă sanitară de prim nivel. Este un atac serios asupra producţiei agricole spaniole", a declarat Clara Aguilera.  

Agricultura spaniolă facturează zeci de miliarde anual şi este în acest moment un domeniu care încă rezistă, într-o ţară profund afectată de criza economică.

Pe de altă parte, prezenţa bacteriei E.Coli nu a fost semnalată niciodată pe teritoriul Spaniei.

Cazul unei atlete spaniole care se află în aceste zile în Germania poate fi relevant în enumerarea argumentelor.

Elena Espeso a simţit primele simptome în timpul maratonului din 22 mai, la Hamburg, şi încă se mai află în spital în Germania, unde a fost internată direct după concurs. Ea spune că nu a mâncat castraveţi.

Nu se ştie dacă această criză a castravetelui spaniol se va încheia cu o plângere oficială din partea autorităţilor de la Madrid împotriva Germaniei, însă aici pagubele sunt cele mai dure şi reale probe ale momentului.   

În ciuda avertismentelor privind răspândirea rapidă a afecţiunilor provocate de bacteria E.Coli, autorităţile de la Bucureşti au dat asigurări că nu există motive de îngrijorare pentru români, deoarece nu se importă castraveţi din Spania, dar recomandă respectarea normelor de igienă în cazul consumului de fructe şi legume proaspete.


Etichete SpaniacastraveteagriculturăbacterieE.ColiGermanialegume

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live