Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

20 Iunie 2022
Vizualizari: 334
Comentează add

Experții în energie consideră că este mai degrabă bine că Guvernul nu a intervenit până acum pe piața carburanților.

Experții în energie despre piața carburanților

florin-lepadatu

  Foto Agerpres

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Experții în energie consideră că este mai degrabă bine că Guvernul nu a intervenit până acum pe piața carburanților.

Gabriel Avăcăriței, redactor-șef al platformei Energynomics, crede că măsuri luate sub presiunea străzii ar putea avea chiar efecte nedorite.

El a explicat la Radio România Actualități că intervenția autorităților în alte state europene nu a avut efecte semnificative, cu excepția Ungariei, însă și acolo până la urmă plafonarea prețurilor este plătită tot de populație.


Gabriel Avăcăriţei: ”Reacția autorităților a fost de așteptare, deci fără acțiuni foarte solide, ceea ce aş spune că este mai degrabă pozitiv decât negativ. Există riscul în continuare ca, pe fondul unor emoţii în creștere în piață și la nivelul consumatorului final, autoritățile se ia măsuri mai aspre, mai dure şi, mă tem eu, prost direcționate.”


Reporter: S-au cerut măsuri, cum spuneaţi și dumneavoastră, au fost și propuneri de eliminare a accizelor, plafonări și totuși prețurile continuă să crească aparent necontrolat. În alte state europene au existat soluții, la noi de ce nu există asemenea soluții?


Gabriel Avăcăriţei: ”Aş spune că preţurile în toată Europa cresc constant. Sunt câteva exemple de state unde au fost luate niște măsuri, probabil cel mai bun exemplu este în Ungaria, unde guvernul a decis plafonarea prețurilor. Deci ceea ce consumatorii percep ca un ajutor din partea statului, plafonarea prețului final, este plătit de undeva și anume din câștigurile companiei de stat, până la urmă sunt plătite deci tot de populație, tot de guvern. Altmiteri, în alte părţi ale Europei au fost câteva măsuri, dar nu aş spune că impactul asupra prețului final este semnificativ.”

Gabriel Avăcăriței, redactor șef al platformei Energynomics, într-un interviu realizat de Daniela Petrican în rubrica "Apel matinal".

Mai trebuie spus că Guvernul urmează să analizeze într-o ședință,săptămâna aceasta, motivele creșterii continue a prețurilor la benzină și motorină.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut mai multor ministere să aducă documente în acest sens, în contextul în care se înmulțesc și protestele șoferilor în stațiile de alimentare.


Etichete benzinăriepetrolbenzinămotorină

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live