Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri parlamentare 2020. Dezbateri electorale Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

20 Martie 2019
Vizualizari: 337
Comentează add

Faza operațională a modului de pregătire în context multinaţional „Platinum Eagle 19.1” s-a încheiat.

Exerciţiul „Platinum Eagle 19.1” la final

radu-dobritoiu

Faza operațională a modului de pregătire în context multinaţional „Platinum Eagle 19.1” derulată la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre din zona localității Babadag, județul Tulcea, s-a terminat odată cu executarea, în data de 20 martie a.c., a unor trageri de luptă nivel companie de infanterie de către militarii români și străini care au constituit subunitățile participante la această fază de instruire în comun. „Platinum Eagle 19.1”, parte a inițiativei regionale anuale „Black Sea Rotational Force 19”, a debutat în data de 13 martie, odată cu dislocarea forțelor în facilitățile de instruire din Babadag și derularea ceremoniei de deschidere.

 Elementul românesc al exercițiului a fost constituit din militari aparținând Batalionului 341 Infanterie (Brigada 9 Mecanizată), Regimentului 307 Infanterie Marină și Bazei 95 Aeriană (un număr de aproximativ 100 de militari), așadar, reprezentanți ai categoriilor de forțe terestre, navale și aeriene, conferind caracterul întrunit al antrenamentului pentru luptă. Comanda și controlul au aparținut Brigăzii 9 Mecanizată, structură care a planificat instrucția la nivel companie și pluton și a condus secvențele tactice ale instruirii cu și fără trageri de luptă. Elementul multinațional a fost alcătuit din aproximativ 200 de infanteriști bulgari, georgieni, moldoveni, ucraineni și pușcași marini americani. Obiectivul general al modulului de pregătire multinațională „Platinum Eagle 19.1” a fost, pe de o parte, creșterea eficienței focului și manevrei trupelor și, pe de alta, creșterea interoperabilității reprezentanților militari din statele membre ale NATO și din țările partenere. Conducătorul exercițiului a fost comandantul Batalionului 341 Infanterie, locotenent-colonel Ciprian Balica, informează un comunicat de presă al MApN.

 

În zilele de 19 și 20 martie, perioada cea mai dinamică a exercițiului „Platinum Eagle 19.1”, militarii din poligonul Babadag s-au constituit în companii multinaționale de infanterie, care au participat la ducerea unor acțiuni utilizând ca formă de luptă ofensiva din mișcare. Una dintre companii a fost constituită din plutoane aparținând Georgiei, României, Statelor Unite și Ucrainei, sub comanda unui ofițer român, cealaltă fiind alcătuită din plutoane aparținând Bulgariei, Moldovei, României și Statelor Unite, fiind comandată de un ofițer american. Structurile luptătoare au fost sprijinite de subunități de mitraliere și aruncătoare cal. 82 mm (românești) și 60 mm (americane). De asemenea, trupele de la sol au beneficiat de suportul aerian al unor formațiuni de avioane de vânătoare MIG-21 LANCER și elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT.

 

Cel puțin două caracteristici ale perioadei exercițiului au condus nu doar la ajustarea profesională a tehnicilor de luptă către un demers de acțiune de luptă similar comun, ci, mai ales, la crearea unei coeziuni reale între militarii aparținând diferitelor armate: camaraderia construită în orele de antrenament în poligon și traiul în condițiile puțin generoase ale unei tabere militare ca cea din poligonul Babadag.

 

***

„Black Sea Rotational Force” (BSRF) este o inițiativă regională permanentă, condusă de „US Marine Corps Forces Europe and Africa” (MARFOREUR/AF), la care participă țări membre NATO și partenere din zona Mării Negre, Balcani și din regiunea Caucazului. BSRF este construit pe module de pregătire multiple de-a lungul unui an, în diferite țări, și are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate ale forțelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contra-insurgență.

 

Anul 2019, pentru modulul de pregătire „Platinum Eagle” reprezintă al nouălea an de organizare a acestuia în poligoanele din România, la care au participat diferite structuri militare naționale. De fiecare dată, s-a urmărit instruirea în teren a militarilor, întărirea nivelului relațional al subunităților provenite din țări din arealul BSRF, într-un mediu întrunit de forțe și mijloace, înțelegerea reciprocă a tehnicilor și procedurilor națiunilor participante și, ca urmare, creșterea nivelului de interoperabilitate dintre națiunile aliate și partenere.


Etichete exercitii militareexercitii NATO ROmaniaaplicatii militare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live