Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Bârgăoan

18 Noiembrie 2010
Vizualizari: 2576
Comentează add

Ministrul muncii, Ioan Botiş, a afirmat că guvernul va analiza cu partenerii externi variantele de salarizare şi salariul minim pe economie din 2011.

Executivul discută cu FMI variantele legii salarizării unitare

angela-bargaoan

Ministrul muncii, Ioan Botiş. Foto: Agerpres.

Executivul va discuta în perioada următoare variantele salarizării unitare şi salariul minim pe economie din 2011, a declarat primul-ministru Emil Boc, după consultările cu parlamentarii puterii.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a afirmat că aceste variante urmează să fie analizate joi cu partenerii externi pentru ca luni guvernul să se reunească pentru o discuţie finală iar ulterior să îşi asume răspunderea pe o lege-cadru a salarizării şi una de punere în aplicare a acesteia.

Personalul bugetar va fi reîncadrat, în 2011, pe aceleaşi funcţii şi, în timp, vor avea loc majorări salariale importante, inclusiv în sănătate şi educaţie, a mai anunţat ministrul muncii, Ioan Botiş.

El a mai spus că reducerea de personal în instituţiile statului va continua până în luna decembrie şi că proiecţia legii pentru anul 2011 este făcută pe un total de un milion două sute nouăzeci de mii de oameni în sistemul bugetar.

Va exista o lege-cadru pentru salarizarea personalului bugetar, iar pentru punerea în practică a acesteia va fi votată pentru fiecare an câte o lege de aplicare.

Potrivit ministrului muncii, Ioan Botiş, în 2011, bugetarii vor fi reîncadraţi pe funcţii prin echivalare.

"Practic, la muncă de acelaşi tip, vor fi încadraţi pe aceeaşi funcţie şi va fi o salarizare legată direct de funcţia pe care o are pe acea treaptă. În sănătate, în învăţământ, în multe cazuri salariile au o creştere consistentă.

"Deci aş spune, până la urmă, că vom recupera în mod constant în următorii ani şi vom creşte salariile în măsura în care economia ne va permite, dar ceea ce am statuat noi prin legea-cadru duce la o creştere totală, salarială în timp de peste 43%", a spus Ioan Botiş.

Variante privind creşterile salariale şi salariul minim

Precizând că guvernul încă negociază cu partenerii externi nivelul salariului minim pentru anul viitor, minitrul muncii nu a negat, dar nici nu a confirmat valorile vehiculate.

Surse guvernamentale au declarat pentru postul nostru de radio că, anul viitor, salariul minim ar putea fi de 670 de lei, iar creşterea salariilor în cazul bugetarilor ar urma să fie de 15%.

Preşedintele Traian Băsescu a fost şi el prezent la discuţiile din prima parte a şedinţei guvernului, prilej cu care i-a avertizat pe miniştri că e necesară o politică prudentă, prin care să fie împiedicată creşterea datoriei guvernamentale.

Europa este încă în criză şi se prefigurează "intrarea în derapaj" şi a altor state, din cauza datoriilor guvernamentale, a spus preşedintele.


Etichete salarizareministerul munciiIoan Botişbugetari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live