Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

19 Mai 2021
Vizualizari: 587
Comentează add

În primele trei luni din 2021, PIB-ul a fost, în termeni reali, mai mare cu 2,8%, comparativ cu ultimul trimestru al lui 2020.

Evoluție ușor ascendentă a PIB în primele trei luni din 2021

iulian-olescu

Foto arhivă

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în primele trei luni din 2021, Produsul Intern Brut a fost în termeni reali mai mare cu 2,8%, date ajustate în funcție de sezonalitate și număr de zile lucrătoare, conform primelor estimări de tip semnal publicate de Institutul Național de Statistică.

Față de același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută și nicio modificare pe seria ajustată sezonier, indicând revenirea la nivelul de dinainte de declanșarea pandemiei. Analistul economica Aurelian Dochia spune că cifrele sunt mult mai bune decât anticipau cei mai mulți specialiști, care vedeau o creștere în jur de 1% în trimestrul întâi, față de ultimele trei luni din 2020. 

Aurelian Dochia: Față de anul trecut, deja am ajuns aproape la nivelul maxim pe care l-a avut economia românească în primul trimestru din 2020. Deci am recuperat tot ce a fost pierderea 2020 şi deja perspectivele pentru 2021 se îndreaptă către maximul prognozelor pe care le-am avut. Iată că devine posibilă o asemenea creştere şi chiar probabilă, pentru că de acum încolo, în trimestrele următoare, este de așteptat ca situaţia să se înbunătăţească datorită, în primul rând, faptului că pandemia este pusă sub control mai bine, sunt mult mai multe persoane vaccinate, întregi sectoare își vor prelua activitatea, HoReCa, care a suferit mult are șansa să revină, există o cerere nesatisfăcută care probabil că va constitui un

Este adevărat că au contact și program eliberare de sprijin oamenilor care nu au fost chiar atât de mare important motor al economiei în acest an şi nu trebuie să uităm nici faptul că fondurile europene pe care le aşteptăm în acest an, şi s-ar putea să înceapă să vină în a doua parte a anului, vor fi şi ele un stimulent puternic pentru economie. Economia românească s-a descurcat mult mai bine decât am crezut la un moment dat, a dovedit o foarte mare rezilienţă. Este adevărat că au contat şi programele guvernamentale de sprijin a veniturilor... de sprijin a companiilor, dar astea nu au fost chiar de o amploare atât de mare pe cât am avut-o în alte ţări şi rezultatele au fost surprinzător de bune. Companiile şi oamenii au găsit soluţii ingenioase ca să treacă peste momentele astea cele mai dificile.

Aurelian Dochia subliniază faptul că nu trebuie să uităm că a existat și un cost pe care l-am plătit, şi anume creșterea datoriei externe, în special a celei publice, însă adaugă că dacă rezultatele sunt așa cum indică aceste prime date statistice pentru 2021, putem spune că a meritat.

Odată cu includerea noilor datele în calculul Produsului Intern Brut, INS a revizuit și cifrele pentru trimestrele anterioare, astfel creșterea economică din primele trei luni ale lui 2020, față de ultimul trimestru 2019, a fost recalculată de la 0,6 la 0,7%; cea din trimestrul al treilea 2020, față de trimestrul precedent, de la 5,6 la 5,5 procente, iar cea din ultimele trei luni ale anului trecut, față de trimestrul al treilea 2020, de la 4,8 la 4,6%.

Mai trebuie spus că estimările de tip semnal sunt mai puțin precise și se bazează pe un set limitat de date, dar sunt publicate mai devreme decât primele date provizorii și în majoritatea cazurilor sunt foarte apropiate de datele comunicate ulterior, după colectarea mai multor informații de la agenții economici.


Etichete (ii)pibevolutie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live