Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 12 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

5 Decembrie 2017
Vizualizari: 943
Comentează add

Cele mai importante agenţii de presă şi publicaţii de pe continent au vorbit despre rolul Regelui Mihai în istoria Europei

Evocarea personalităţii Regelui Mihai în presa internaţională

radiojurnal

Majestatea Sa, Regele Mihai. Foto: Casa Regală

Simbol al istoriei dramatice a României din secolul al XX-lea' o personalitate esenţială pentru înţelegerea convulsionatei istorii europene din ultimele opt decenii; unul dintre ultimii şefi de stat europeni, supravieţuitor al celui de-al Doilea Război Mondial şi care a trăit în exil decenii, în timpul Războiului Rece.

Astfel evocă presa internaţională personalitatea Regelui Mihai I. Fostul rege Mihai I de România a întrupat destinul tragic al ţării sale în secolul XX, prinsă în tumultul celui de-al Doilea Război Mondial, iar apoi în marasmul comunist, scrie Agenţia France Presse.

Cotidianul "Washington Post" notează că Regele Mihai - unul dintre ultimii monarhi care au domnit în Europa înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - a dus o viaţă marcată de intrigi politice şi de aproape toate revoluţiile care au avut loc pe continent în ultimul secol.

Îndepărtat de comunişti la începutul lui 1948, a petrecut în exil decenii la rând, pentru a reveni în patria sa în urma prăbuşirii blocului sovietic şi ca, în cele din urmă, să-şi asume un rol neoficial de diplomat, ajutând România să se alăture NATO, în 2004, şi Uniunii Europene, în 2007, aminteşte publicaţia americană. 

La rândul său, agenţia germană de presă DPA scrie că cel mai remarcabil act politic al lui Mihai I a fost declararea războiului împotriva Germaniei la 23 august 1944 şi arestarea aliatului lui Hitler, premierul român de atunci, Ion Antonescu.

Iar ziarul spaniol "El Mundo" subliniază că Regele Mihai era o personalitate esenţială pentru a înţelege convulsionata istorie europeană a ultimelor opt decenii, iar îndelungatul său exil, care a durat mai bine de jumătate de veac, a fost o probă dură de viaţă care i-a marcat iremediabil caracterul taciturn.

"El Mundo" aminteşte că regina Sofia, mama actualului rege al Spaniei, Felipe al VI-lea, îl considera vărul ei favorit, poate şi pentru că amândoi suferiseră lunga şi amara experienţă a exilului.


Etichete Regele Mihaireacţii internaţionaleagenţii de presăCel de-al doilea război mondialrăzboiul rece

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live