Pe scurt:
Luni, 05 Octombrie Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Evenimentul Zilei - primul ziar de tranziţie

11 Februarie 2010
Comentează add

de Bogdan Mihai

EVZ a evoluat de la un tabloid la un ziar "quality". La conducerea lui s-au perindat mulţi jurnalişti consacraţi.

bogdan-mihai

Foto: evz.ro

Evenimentul Zilei, primul ziar privat din România, a fost înfiinţat de Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu şi Mihai Cârciog. Primul număr a apărut la data de 22 iunie 1992.

În anii de început a jurnalismului românesc de după Revoluţia din 1989 multe din ştirile din Evenimentul Zilei erau suspectate de a fi inventate. Formatul ziarului de la acea vreme era de tabloid cu poveşti despre violuri sau scandaluri în minorităţile de romi (cazul Hădăreni).

Găina "care naşte pui vii"


Totuşi articolul cu cel mai mare răsunet din această serie a fost cel despre găina care a născut puii vii. În numărul 390 din Evenimentul Zilei (2 octombrie 1993) ziarul îşi informa cititorii: „Marţi, 28 septembrie a.c. în curtea gospodinei Sevastiţa M., aflată în strada Vatra din Paşcani , judeţul Iaşi s-a întâmplat un miracol: o găină a născut doi puii vii, unul fără un picior şi altul fără o aripă”, articol scris de Cătălin Ştefănescu.

Totodată, Evenimentul Zilei relata că găina fusese programată pentru tăiere din cauză ca nu se ma ouase în ultimele 3 luni, dar când a văzut minunea bâtrâna s-a hotărât s-o cruţe pe găină.

După apariţia articolului, ziarele România Liberă, Ora şi România Mare au acuzat Evenimentul Zilei de minciună. România liberă titra :„Sevastiţa nu există, galinaceele, nici atât” citându-l pe veterinarul-şef din Paşcani, Ion Bârsan, că naşterea de pui este doar atributul mamiferelor şi că locuitorii de pe strada cu găina născătoare de pui vii nu cunosc nicio Sevastiţa în viaţă.

Ulterior, Evenimentul Zilei a revenit cu poze ale găinii şi ale proprietarei acesteia, acuzându-i pe cei care i-au criticat de invidie: „Motivele atacului le cunoaştem. Unul dintre ele este invidia unor ziarişti lipsiţi de talent, care privesc chiorâş succesul ziarului nostru. Din fericire pentru cititorii noştri şi pentru noi, nu mor caii când vor câinii”.

La aproximativ o lună după apariţia articolului Evenimentul zilei titra „Stăpâna găinii care a născut pui vii a ars de vie în propria casă”, cu menţiunea că „cu o lună înainte de a muri, bătrâna a fost terorizată psihic de reporterii României Libere şi ai unui post de televiziune necunoscut, care vroiau cu orice preţ să o determine să declare că ziarul nostru a minţit”.

Cătălin Mihuleac, unul dintre ziariştii care a scris articole la Evenimentul Zilei în seria cu găina care a născut pui vii a declarat că articolul a apărut din cauza presiunilor redactorului-şef de atunci, Ion Cristoiu care le cerea redactorilor în fiecare zi ca până la ora 14 să aibă 3 articole publicate, în caz contrar primind amenzi usturătoare.

"Cântarea Americii"

Un alt articol marcant în istoria ziarului a fost editorialul lui Cornel Nistorescu din data de 24 septembrie 2001, "Cântarea Americii", în care acesta face o analiză asupra reacţiei americanilor la evenimentele din 11 septembrie, când turnurile gemene ale World Trade Center din New York au fost doborâte în urma unui atac terorist.

"Ce Dumnezeu poate să-i unească pe americani într-un asemenea hal? Pământul acela? Istoria lor galopantă? Puterea economică? Banul? Ore întregi am încercat să găsesc un răspuns, fredonând melodii şi îngânând propoziţii ce riscă să sune a locuri comune. Le-am întors pe toate feţele, dar n-am putut trece de o idee: numai libertatea poate face asemenea minuni!", scria jurnalistul Cornel Nistorescu.

Schimbări la conducerea ziarului


Ziarul a avut cea mai mare medie de cititori în anul 1993, în jur de 675.000. În 1997, editorul-şef, Ion Cristoiu, şi-a dat demisia, fiind înlocuit de Cornel Nistorescu. În anul 2000, ziarul a avut o medie de 105.770 de exemplare (locul 2 după Adevărul), iar în 2009, tirajul s-a redus cu peste două treimi faţă de anul 2000.

Ziarul a fost achiziţionat împreună cu compania mamă Expres Publishing în 1998 de compania germană Gruner+Jahr care l-a vândut în 2003 trustului elveţian Ringier. La vremea cumpărării reprezentanţii Ringier au susţinut că nu se vor implica în politica editorială a ziarului.

În septembrie 2004 mai mult de 50 de ziarişti de la Evenimentul Zilei au protestat faţă de deciziile manageriale ale conducerii Ringier. Probleme similare au ridicat şi jurnaliştii de la ziarul concurent, România Liberă, deţinut de trustul german WAZ-Mediengruppe.

La ambele ziare, jurnaliştii s-au plâns că proprietarii străini le-au ordonat să reducă mediatizarea subiectelor politice şi şă slăbească tonul critic la adresa guvernului. Au fost sprijiniţi în demersul lor şi de câteva organizaţii non-guvernamentale. După acest scandal, Evenimentul Zilei a devenit unul dintre cei mai fervenţi critici ai guvernului.

La zece zile după înfrângerea lui Adrian Năstase în alegeri în 13 decembrie 2004, grupul Ringier l-a transferat pe editorul şef de la Evenimentul Zilei, Dan Turturică, la Bacău şi a început demersurile pentru a transforma ziarul într-un tabloid.

Drept răspuns, 80 de jurnalişti au semnat un memoriu împotriva acestor măsuri şi au organizat proteste în faţa ambasadei Elveţiei. Negocierile ulterioare au eşuat, astfel că pe 4 Ianuarie 2005, un număr de 30 de jurnalişti şi-au dat demisia în solidaritate cu alţi 5 care o făcuseră cu câteva zile înainte. Numărul de exemplare vândute a scăzut cu 40% de la o medie de 100.000 de mii de ziare pe zi.

Pe 8 februarie 2010, Evenimentul Zilei s-a relansat, având un format mai mic, dar şi un nou concept editorial.


Taguri: Evenimentul Zilei, sinteză, evoluţie, presă, ziare, media

Articole cu teme similare:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live