Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Europa sprijină acțiunile umanitare

În fiecare an, 19 august este Ziua mondială a asistenței umanitare, când sunt comemorate victimele atacului comis în 2003 asupra sediului ONU din capitala irakiană Bagdad.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 20 August 2014, 14:19

De Ziua mondială a asistenței umanitare, comunitatea internaţională omagiază victimele atacului din 2003, care a vizat sediul Națiunilor Unite din Bagdad şi care s-a soldat cu 22 de morţi, între care și Reprezentantul special al ONU în Irak, brazilianul Sergio Vieira de Mello.

Comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză, Kristalina Georgieva, se află în Irak, unde Comisia Europeană furnizează asistență vitală sutelor de mii de civili blocați în mijlocul luptelor.

Cu acest prilej, Kristalina Georgieva a declarat că, această zi este o ocazie atât pentru a ne exprima recunoștința față de oamenii care își riscă zilnic viața pentru a veni în ajutorul victimelor războaielor și ale dezastrelor din lumea întreagă, cât şi pentru a ne aminti de provocările umanitare cu care ne confruntăm.

Audio: Europa sprijină acțiunile umanitare.

“Aceste provocări sunt mult prea evidente aici, în Irak” – a spus comisarul european. “Sute de mii de oameni au nevoie cu disperare de ajutor. Însă intensificarea conflictului face ca accesul la aceștia să fie tot mai dificil. Iar pentru persoanele care lucrează în domeniul umanitar, contextul în care își desfășoară activitatea s-a schimbat radical – nu doar aici, ci în orice altă parte a lumii”, a afirmat Kristalina Georgieva.

Uniunea Europeană ocupă locul întâi la nivel mondial în ceea ce privește acordarea de ajutor umanitar, având în vedere atât contribuția Comisiei, cât și pe cea a statelor membre, prin sprijinul direct al cetățenilor europeni: nouă din zece declară că este important ca Uniunea să finanțeze ajutorul umanitar, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru.

Anul trecut, Comisia Europeană a ajutat 124 de milioane de persoane din peste 90 de țări, iar în acest an acordă în continuare asistență persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor, printre acestea numărându-se victimele conflictelor din Siria, din Republica Centrafricană și din Sudanul de Sud, supraviețuitorii dezastrelor naturale din Asia, cei afectați de insecuritatea alimentară în regiunea Sahel și populațiile vulnerabile blocate în aşa-numitele „crize uitate”, cum ar fi situația dificilă a refugiaților columbieni sau conflictul din Kachin, în Birmania.

Frecvența atacurilor, în creștere

Insă, în acelaşi timp, frecvența atacurilor împotriva persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar a atins un nivel fără precedent.

Anul trecut, s-a înregistrat un număr record de agresiuni: 454 de persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar au fost atacate, iar peste o treime dintre ele – ucise.

Nu întâmplător, comisarul Kristalina Georgieva a avertizat că lumea noastră este mai fragilă ca niciodată şi că, din acest motiv, trebuie să ne concentrăm mai mult asupra provocărilor: le datorăm acest lucru victimelor războaielor și dezastrelor, dar și celor care își pun viața în pericol pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință.

Grafic: În tabelul de mai jos, care prezintă clasamentul celor mai periculoase țări, Afganistanul ocupă primul loc, în perioada 1997-2013 având loc 400 de incidente. Sursa: europa.eu.

#WorldHumanitarianDay: overview of Europe's support for humanitarian action: http://t.co/5Pup6TjCW4#WHD2014

— European Commission (@EU_Commission) August 19, 2014