Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurobarometru: crește încrederea în Uniunea Europeană

Numărul cetățenilor care spun că au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană a crescut de la 35 la sută, în iunie, la 39 de procente în prezent, potrivit unui Eurobarometru.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 20 Decembrie 2014, 13:32

Uniunea Europeană se bucură de o încredere tot mai mare în rândul cetăţenilor săi, este principala concluzie a celui mai recent Eurobarometru.

Numărul cetățenilor care spun că au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană a crescut de la 35 la sută, în iunie, la 39 de procente în prezent.

De asemenea, numărul europenilor care spun că au încredere în forul comunitar a ajuns la 37 la sută, cu 6 procente mai mult faţă de primele săptămâni de după alegerile de la sfârşitul lui mai pentru Parlamentul European.

Eurobarometrul arată însă că scade numărul celor care afirmă că vocea lor contează în Uniune, după ce atinsese, imediat după scrutinul legislativ european, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.

Audio: Europa la zi.

Sondajul, primul realizat de când şi-a început activitatea noua Comisie Europeană condusă de Jean Claude Juncker, face şi o radiografie a așteptărilor pe care le au europenii în privinţa mersului economiei.

Astfel, unul din cinci cetăţeni ai spaţiului comunitar se declară optimist, iar doi cinci cred situaţia nu se va schimba. Creşte însă cu două procente, până la 46 la sută, numărul europenilor care cred că impactul crizei economice asupra locurilor de muncă nu a atins încă punctul culminant. Sprijinul față de moneda unică europeană a crescut în 18 state membre, cel mai mult în Lituania, țară care va adera la zona euro la 1 ianuarie, și Letonia.

În privința problemelor care îi preocupă cel mai mult pe cetățeni, imigrația continuă să urce în clasamentul preocupărilor menționate cel mai frecvent atât la nivel național , cât și la nivelul Uniunii.

În Malta, Marea Britanie și Germania, cetățenii consideră imigrația ca fiind cea mai importantă preocupare. În acest context, aproape 2 treimi dintre europeni spun că sunt în favoarea unei politici europene comune în domeniu.

Sondajul Eurobarometru mai arată că cetățenii sunt de acord cu priorităţile stabilite de Comisia Euroeană pentru perioada imediat următoare.

Peste 60 la sută dintre europeni sunt de acord că banii publici ar trebui folosiți pentru stimularea investițiilor din sectorul privat, iar 73 la sută sunt în favoarea unei politici energetice comune a statelor membre.

Majoritatea europenilor consideră libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, după pacea dintre statele membre.
Sondajul a fost realizat în perioada 8–17 noiembrie.

În total au fost intervievate peste 32 de mii de persoane din toate statele membre ale Uniunii și din țările candidate.