Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

14 Martie 2016
Vizualizari: 1230
Comentează add

Președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean declară la RRA că existau două reglementări contradictorii privind implicarea SRI în cercetarea penală.

Este nevoie "de o lege a interceptărilor" Este nevoie "de o lege a interceptărilor" - Conține audio

ionut-iamandi

Președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean în studioul RRA. Foto: Victor Caraculacu.

Președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat la Radio România Actualități că ar fi nevoie de o lege a interceptărilor telefonice si a supravegherii suspectilor, lege care să stabilească mai clar statutul acestora în cadrul cercetărilor penale.

El a spus că nu crede că judecătorii dau sentințe numai pe baza interceptărilor, ci că aceștia administrează și alte probe.

"Noi am avut în vedere practica europeană. Am verificat cum se face în toate ţările lumii, în ţările europene această activitate de supraveghere.

"Şi concluzia a fost că nu prea sunt ţări în care activitatea de supraveghere să se facă de alte organe decât de procurori şi organe de urmărire penală, de Poliţia Judiciară. Am găsit doar în Ungaria o situaţie în care serviciile secrete pot să facă aceste înregistrări, dar acolo serviciile sunt în subordinea primului ministru.

"În rest nu prea sunt şi mai sunt ţări cum este Anglia în care nici nu se acceptă înregistrările ca probă în procesul penal şi în nici un fel de proces probabil că înregistrările nu se acceptă.

"Şi există o discuţie care merită purtată şi eu cred că ea nu se va opri la această decizie a Curţii (...) şi că (autoritățile) vor găsi o soluţie care să fie în ton cu legislaţia europeană", a spus Augustin Zegrean.

El a afirmat că ar trebui făcută "ordine" în "toată activitatea aceasta de urmărire".

"Dacă am avea o lege a interceptărilor nu am mai vorbi după imaginaţie si am şti că scrie în lege cum se fac toate astea.

"Şi lucru acesta ar trebui făcut şi sper că se va face într-o zi şi o lege, cum este în majoritatea ţărlor europene, o lege a interceptărilor şi a activitatii de urmărire.

"Deci eu nu cred că ei stau şi ascultă cine, ce vorbeşte şi pe urmă pornesc dosar din ce au ascultat. Ei (SRI, n.r.) ascultă când au o cerere de la procuror să asculte. Când există indicii că s-a comis o infracţiune sau când există indicii că se pregăteşte comiterea unei infracţiuni. Din momentul acela începe, pentru că nu pot să asculte fără mandat şi (inclusiv) pe siguranţă naţională trebuie să aibă un mandat de la judecător ca să asculte", a spus Augustin Zegrean.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Probleme la zi de la Radio România Actualități. Este primul interviu pe care șeful CCR îl acordă după izbucnirea controversei privind interceptările realizate de SRI în cadrul dosarelor de corupție instrumentate de DNA.

CCR a decis recent că SRI nu poate face parte din procesul de cercetare penală, însă Augustin Zegrean a precizat la RRA că serviciul își poate face treaba în continuare în chestiunile care țin de securitatea națională, "așa cum dealtfel e prevăzut în regulamentul de organizare al SRI".

AUDIO: Interviul integral acordat RRA de către președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean.


Etichete augustin zegreancurtea constitutionalasri vs ccrinterceptariprobleme la zi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live